Published On: Ned, lis 25th, 2020

NOVE ŽRTVE OSMANA MEHMEDAGIĆA OSMICE Zamjenik ravnatelja FUP-a poslao tužitelju lažnu informaciju i sakrio dvije kaznene prijave protiv direktora OSA-e

Tužitelj sarajevskog Županijskog tužiteljstva Sead Kreštalica i zamjenik direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman, koji u ovom trenutku rukovodi FUP-om, još jedne su u nizu osoba koje je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica uveo u sferu nezakonitog djelovanja, piše Pressmedia.ba.

FUP je na osnovu usmene prijave Osmana Mehmedagića, bez ikakvog naloga Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, počeo saslušavati građane s ciljem otkrivanja identiteta osobe koja je podnijela anonimnu kaznenu prijavu protiv direktora OSA BiH.

Ovo je sporno s obzirom na to da podnošenje anonimnih kaznenih prijava ne samo da nije kazneno djelo već je i zakonska obveza svih građana BiH koji imaju saznanja o počinjenju nezakonitih radnji.

Zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman ranije je u svojim ladicama sakrio dvije kaznene prijave koje je dobio protiv direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića. Jednu prijavu koja je direktno poslana FUP-u, a drugu prijavu koju je FUP-u proslijedio federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara, piše Pressmedia.

Iako je Korman bio obvezan prijave proslijediti izravno Tužiteljstvu BiH, s obzirom na to da je OSA BiH državna agencija i da županijska tužiteljstva ne mogu postupati u tim predmetima, on to nikada nije učinio. Čak i ukoliko je imao dvoumice u vezi s nadležnostima pravosudnih institucija u prijavama koje je zadržao u svojoj ladici jasno je naznačeno kako su podnosene u skladu sa Zakonom o Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, navodi portal.

Predmet protiv Osmana Mehmedagića vodi Tužiteljstvo BiH koje je tražilo od Kormana da im dostavi informaciju je li FUP poduzimao bilo kakve radnje u odnosu na anonimnu kaznenu prijavu koja je podnesena protiv direktora OSA BiH.

Na dan kada je Korman službeno odgovorio da FUP nije poduzimao nikakve radnje – koje i nema pravo poduzimati bez naredbe Tužiteljstva Bosne i Hercegovine – direktor OSA BiH Osman Mehmedagić na portalu Istraga.ba, putem Avde Avdića, otkrio je kako Korman laže.

Naime, portal Istraga.ba objavio je zapisnik o saslušanju svjedoka, koji je nastao 15. rujna 2020. godine u prostorijama FUP-a, a iz kojeg se jasno vidi da je FUP na osnovu usmene prijave Osmana Mehmedagića poduzimao istražne radnje. Korman je tako davanjem lažnih informacija tužiteljima prekršio Kazneni zakon BiH i Zakon o kaznenom postupku BiH.

Portal Raport je jučer objavio da je u Tužiteljstvu BiH protiv tužiteljasarajevskog Županijskog tužiteljstva Seada Kreštalice ovih dana otvorena nova istraga. Naime, nakon što je u FUP-u iskaz dala svjedokinja, a po prijavi direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za lažno prijavljivanje, u slučaj se uključio i Kreštalica. Kako je potvrđeno, Kreštalica je isljeđivao svjedokinju, iako slučaj prijave protiv Mehmedagića vodi Tužiteljstvo BiH. Dakle, umiješao se u predmet državnog Tužiteljstva i o tome nije obavijestio nadležne tužitelje.

Zamjenik direktora FUP-a i županijski tužitelj nisu jedine osobe koje je Osman Mehmedagić uspio uvući u nezakonita postupanja. Vrijedi spomenuti kako je Mehmedagić u relativnom kratkom vremenu o jadu zabavio rektora Univerziteta za poslovne studije Banja Luka Radovana Klincova, vršiteljicu dužnosti direktora Inspektorata RS-a Danijelu Batu, glavnog prosvjetnog inspektora RS-a Gorana Aljetića, vlasnika Američkog univerziteta (AU) u BiH Denisa Prcića, ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića, ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković, direktora JP BH Pošte Mirsada Mujića, uposlenika OSA BiH Muhameda Pekića i brojne druge.