Published On: Sub, sij 6th, 2018

NOVALIĆ: Trošarine omogućavaju da se za 6-7 godina izgradi cijeli koridor Vc

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da trošarine neće donijeti blagostanje, ali da će popraviti situaciju u jednom segmentu.

On je gostujući u Novom danu na N1 govorio o trenutnoj situaciji u Federacije, te brojnim aktualnim temama bh. političke realnosti.

Novalić kaže kako Vlada ima ograničene mogućnosti kad je u pitanju zdravstvo.

“Problemi zdravstva su jako duboki, imamo zdravstvo koje se ne mijenja 30-40 godina, a vrijeme se promijenilo, tehnologije. Mi nismo našli nijedan način da ozdravimo zdravstvo, a dometi Federacije u zdravstvu su jako mali”, naglasio je federalni premijer.

Prema njegovim riječima, dug Federacije je smanjen.

”Ukupni dugovi su bili 6 milijardi i 200 milijuna, sad su 5 milijardi i 600 milijuna. Smanjujemo dug Federacije. Bila je moda da se troši. Zatekli smo unaprijed potrošeno što meni koji dolazim iz realnog sektora, nije normalno”, dodao je.

Govoreći o trošarinama naglasio je kako trošarine neće donijeti blagostanje, ali će popraviti situaciju u jednom segmentu.

“Mogli bismo imati 4.5 posto rast bruto proizvoda”, dodao je Novalić.

O usvajanju proračuna Federacije za 2018. godinu, ističe kako proračun mora biti usvojen.

“Mi smo već u zakonskom prekršaju. Mora biti, netko će kazneno odgovarati. Do te mjere se ne možemo igrati sa zakonom, nitko nema to pravo. Narednih 15-tak dana, mora biti usvojen. Proračun usvajaju parlamenti, pitanje za njih je tko opstruira. Nastao je problem zbog pitanja nacionalnih naziva HZHB, prefiksa, to je pitanje dovelo do apstinencije HDZ-a. Jednako škodi i HDZ-u, SDA-u i SBB-u. Kad škodi građanima, onda posredno škodi i onima koje su građani birali”, dodao je.

Na upit koliko kilometara autoputa će biti izgrađeno u 2018. godini, kaže da kao država jamče gradnju inftastrukturnih projekata i energetskog sektora.

“Tuzla je prošla. Imamo dvostruko veće strane investicije što je posljedica stanja ekonomskog u BiH. Ja nisam zbrajao, ne gledamo 2018, trošarine omogućavaju da se u naredni 6-7 godina može izgraditi kompletan koridor Vc. Put gradi novac, a ne vlade i stranke”, naglasio je gost Fadil Novalić./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare