Novalić: Nudili smo sve varijante, sindikalisti ni na jednu nisu pristali

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, nakon sastanka s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), u ponoć kazao novinarima da su se pokušali još jednom dogovoriti sa sindikalcima o zakonu o radu koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru.

– Sustav ponašanja je bio opet isti. Nismo mogli s druge strane apsolutno probuditi interes za dogovorom. Jedini dogovor je bio da se to suspendira – kazao je Novalić.

Dodao je da su predstavnici Vlade nudili razne opcije.

– Oni su rekli da imaju 26 primjedbi. Rekli smo “evo odmah ih zaokružujemo u vašu korist”, jer znamo svi da tih 26 točaka nemaju veze s radničkim pravima, ja sam siguran u to. Znamo u čemu je problem, problem je u kolektivnim ugovorima koji ne smiju biti suspendirani i koji nude više prava povlaštenim granama u industriji. To je jedno što smo nudili – rekao je Novalić.

Drugo, istaknuo je on, nudili su da „onih 90 plus 90 dana potpisivanja novih kolektivnih ugovora proširimo na 120 plus 120″.

– Nudili smo da oni odustanu od tužbi koje opterećuju proračune i koji ne znaju kako će to platiti. Nudili smo da se u naredne dvije godine zalede plaće na sadašnjoj razini plaća u svim granama za koje oni smatraju da se treba to postići. Nudili smo cijelu noć pregovore da se usuglasimo oko tih stavki, s tim što smo rekli – 26 točaka možemo odmah zaokružiti u vašu korist, ali oko spornog člana 182 ponudili smo varijacije, 240 dana zadrške do novih kolektivnih ugovora, suspendiranje tužbi i zaleđivanje plaća na sadašnjoj razini čak i za povlaštene grane industrije – kazao je Novalić.

Kad to nije išlo onda smo, istaknuo je on, ponudili da pregovaramo dalje, „ali imamo samo sedam dana da se dogovorimo, znači da sljedeći četvrtak obvezno idemo na oba doma Parlamenta FBiH”.

– Do sljedećeg četvrtka ostavlja se partnerima da sporne amandmane doradimo. Na to se nije pristalo i time je SSSBiH definitivno dokazao da on nema namjeru potpisati novi zakon o radu – rekao je premijer Novalić.

Napomenuo je “da smo jedini u Europi ostali bez novog zakona o radu koji je usuglašen s europskom legislativom”.

– Napominjem da ćemo ga ionako u paketu 19 morati usvojiti za jednu godinu i da je on okidač za sve moguće druge reforme i  potpore koje međunarodna zajednica planira u BiH – kazao je Novalić.

Po njegovim riječima, SSSBiH jednostavno nije procijenio ovaj trenutak i „nije na visini zadatka”.

– Meni je zbog toga žao i ja vam moram priopćiti da ćemo mi sutra (danas, pp.hms) ići u redovnu proceduru. Nudili smo sve varijante, ni na jednu se nije pristalo – kazao je Novalić nakon sastanka s predstavnicima SSSBiH koji je završio u ponoć.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je kazao da će planirani prosvijedi biti održani danas ispred zgrade Federalnog parlamenta.

– Mi smo s premijerom završili onog trenutka kada je usvojio zakon na Vladi i poslao ga u Parlament, sad je zakon u parlamentu, nije kod premijera – kazao je Bajramović te dodao da premijer ima ustavno pravo povući zakon ili određene parlamentarne stranke koje čine većinu.

Bajramović je ocijenio da je razgovor koji je premijer vodio s predstavnicima SSSBiH “na ovaj način, potpuno nekorektan”.

– To nije socijalni dijalog i nema veze sa socijalnim partnerstvom – dodao je.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj bi trebao biti razmatran prijedlog zakona o radu, zakazana je za danas u 11 sati.

Prosvijedi SSSBiH bit će održani, kako je ranije najavljeno, a zakazani su za danas u 10.00 sati ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH./Fena/HMS/