NOVAK: Sarkofag nad Černobilom ne može izdržati artiljerijske napade

Vjenceslav Novak, bivši direktor u EBRD-u koji je bio zadužen za gradnju sarkofaga nad Černobilom, komentirao je kakva opasnost prijeti u slučaju oštećenja sarkofaga.

Rekao je da sarkofag ne može izdržati artiljerijske napade.

– Apsolutno ne. To je zaštitni sarkofag koji je projektiran da izdrži tornado, najteže vjetrove, snijeg i led, ali ne i da bude zaštićen od artiljerijskih napada. Taj rizik nismo ni mogli, ni htjeli predvidjeti – rekao je za N1 Vjenceslav Novak.

Dodao je i kako se havarija iz 1986. godine sigurno ne može ponoviti, ali ako dođe do oštećenja, sigurno će doći do povećanja radioaktivnosti.

– Postoji uvijek i mogućnost da se zagadi voda na černobilskom području. Moram naglasiti da se ne radi samo o novom sarkofagu. U Černobilu je jedno od najvećih skladišta potrošenog nuklearnog goriva. EBRD je financirao i gradnju novog skladišta i ono je spremno da preuzme preko 20.000 gorivih elemenata koje se sada još uvijek nalaze u starom skladištu. Ono što mene jako plaši je da tamo ponovno nema električne energije – upozorava Novak.

Kaže da je gotovo siguran da ruski vojnici koji se kreću po Černobilu nisu upozoreni da će biti ozračeni.

– To je jedan od najtežih projekata koje je čovječanstvo ikad napravilo. Američki institut za Project Management stavio je ovaj moj projekt na listu 50 najvećih projekata svih vremena, koja uključuje i odlazak na mjesec. Sama gradnja novog sarkofaga je fenomenalni uspjeh industrije – rekao je Novak./HMS/