Published On: Sri, tra 7th, 2021

NOVAK BURSAĆ: Ponašanje SDA vodi BiH u novu političku blokadu

Predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Snježana Novaković Bursać ocijenila je da SDA nema ni jedan razlog da blokira popunjavanje pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, jer je jasno da ta funkcija pripada kadru iz Republike Srpske, ali da će, ako se upute u te vode, to dodatno zakomplicirati odnose i političku situaciju u BiH, a krivci će biti isključivo oni.

Ona je upozorila da blokade bez razloga mogu samo pogoršati odnose u BiH.

“Ta pozicija pripada nekome iz reda ostalih iz Republike Srpske. I to je jasno. Imali smo već na djelu razna uvjetovanja u proteklom razdoblju i to nas je dovelo u stanje nefunkcionalnosti. Tko god ima namjeru blokirati, neka se smatra odgovornim za dodatnu nefunkcionalnost institucija”, istakla je Bursać za “Glas Srpske”.

Prema njenim riječima, kada se priča o blokadi, ne može se pričati samo o jednoj instituciji.

“Očito da su iz SDA u javnost izašli sa stavovima koji nisu prije toga ničim izazvani, te pokazuju svoju namjeru uvjetovanja. Mi nemamo namjeru da prihvatati uvjetovanja”, poručila je Bursać.

Komentirajući stavove SDA, ona je navela da su u ovoj stranci rekli da ne prihvaćaju određeno ime, a to ime se još nije službeno ni pojavilo.

Bursać kaže da taj prijedlog treba biti iz SNSD-a i stranaka koje su uz njega, navodeći da očekuje prihvaćanje bez uvjetovanja.

Komentirajući to što se često povlači paralela da će kadru iz RS pripasti Lučićeva fotelja ako Senad Bratić (SDA) bude vraćen na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine RS, ona je napomenula da tu nema paralele jer je riječ o različitim razinama vlasti.

“SDA nije sudjelovala u formiranju Vlade Republike Srpske, niti je dio većine u Narodnoj skupštini, a SNSD sudjeluje u formiranju Vijeća ministara. Prema tome, to se ne može porediti”, smatra Bursać.

Zastupnički dom Parlamenta BiH je po zahtjevu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije smijenio Miloša Lučića s pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice jer je DNS, stranka čiji je član, raskinula partnerstvo sa SNSD-om i vladajućom koalicijom u RS. Tu odluku, kako bi stupila na snagu, trebaju sutra potvrditi i izaslanici Doma naroda.

Nakon što su se u javnosti pojavile špekulacije kako će SNSD za Lučićeva nasljednika predložiti Igora radojičića, bivšeg gradonačelnika Banja Luke, SDA je priopćila da neće podržati takav prijedlog sve dok SNSD ne vrati na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine RS Senada Bratića./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>