Published On: Pet, pro 25th, 2020

Nova studija o vanzemaljskim civilizacijama: “Vjerojatno su same sebe već uništile”

Novoobjavljeni istraživački rad procjenjuje da se optimalni vremenski okvir za razvoj vanzemaljskih civilizacija dogodio oko osam milijardi godina nakon formiranja Mliječne staze i da su se takve civilizacije više nego vjerojatno već samouništile.

Nova studija, čiji su autori istraživači iz NASA-e i Kalifornijskog tehnološkog instituta, temelji se na Drakeovoj jednadžbi i ispituje gdje su u svemiru i kada su drugi inteligentni oblici života možda živjeli ili još uvijek žive.

Istraživači su uzeli u obzir niz čimbenika koji bi utjecali na razvoj inteligentnog izvanzemaljskog života, poput učestalosti zračenja koje emitiraju zvjezdane eksplozije, vremena potrebnog za razvoj inteligentnog života i potencijalne tendencije takvih civilizacija da se samounište. oko planeta nalik Zemlji.

Stvarajući model, utvrdili su da bi se inteligentni život najvjerojatnije mogao pojaviti oko osam milijardi godina nakon formiranja Mliječne staze, napominjući da će takav život vjerojatno biti udaljen oko 13 000 svjetlosnih godina od galaktičkog središta.

Za usporedbu, Zemlja, udaljena oko 25 000 svjetlosnih godina od galaktičkog središta, svjedočila je pojavi ljudi oko 13,5 milijardi godina nakon formiranja Mliječne staze.

“Moguće je da je inteligentan oblik života negde u galaksiji još premlad da bismo mogli da ga uočimo”, zaključili su istraživači u svojoj studiji.

Međutim, istraživači su također otkrili da potencijal samouništenja uvelike utječe na količinu galaktičkog inteligentnog života, pri čemu su službenici pretpostavljali da bi se čak i ako postoje inteligentna bića vjerojatno samouništili, i ne bi iznenadilo da negdje postoji vrlo malo inteligentnog života. negdje drugdje ili nikako.

Istraživači su sugerirali da je takvo samouništenje moglo biti rezultat rata, klimatskih promjena ili razvoja biotehnologije, sve mogućnosti navedene u studijama koje datiraju iz ranih 1960-ih.

Nova studija, koja je objavljena u arhivskoj bazi podataka, predana je časopisu i čeka na pregled. Pojavilo se nakon što je tim znanstvenika sa Sveučilišta u Nottinghamu procijenio da na Mliječnom putu postoji 36 komunikacijski inteligentnih vanzemaljskih civilizacija.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>