Published On: Pet, ruj 25th, 2015

Nova ruta preko Dalmacije sve izvjesnija, Dubrovnik već počeo s pripremama za prihvat izbjeglica

Berkasovo, Srbija, 24.09.2015 – Izbjeglice koje je u Berkasovu iskrcao autobus hodaju prema ilegalnom graniènom prijelazu Berkasaovo – Bapska na putu u Hrvatsku. Oko 50.000 imigranata stiglo je u Hrvatsku u zadnjih 8 dana.
foto HINA/ Damir SENÈAR /ds


NOVA RUTA kojom bi jedan dio izbjeglica mogao krenuti mogla bi ići preko Crne Gore, a onda i preko Dalmacije. Prema pisanju crnogorskih Vijesti, Crna Gora priprema kapacitete za eventualni dolazak 2000 izbjeglica dnevno.
“Imajući u vidu da je dnevni priljev u zemlje zapadnog Balkana 5.000 osoba dnevno, Crna Gora priprema kapacitete za dolazak u prosjeku 2000. Zbog novonastale situacije na srpsko-mađarskoj granici, kao i opterećenosti kapaciteta Makedonije i Srbije da apsorbiraju veliki priljev migranata i izbjeglica, moguće je da određeni broj izabere put preko Albanije, Kosova i Crne Gore prema Zapadnoj Europi”, stoji u dokumentu kojeg su jučer razmatrale vlasti Crne Gore.
Iz Policijske uprave dubrovačko neretvanske, piše Dubrovački dnevnik, nema naznaka da izbjeglice stižu. Međutim, doznaju novinari spomenutog portala, policija, Grad Dubrovnik i Županija, Vodovod i mnoge druge komunalne tvrtke i službe već desetak dana aktivno pripremaju teren za prihvat izbjeglica koje bi mogle početi dolaziti ovom rutom.
Granični prijelazi
Na graničnom prijelazu Bajakovo propuštaju se teretna vozila s lako kvarljivom i ADR robom, a kolona teretnih vozila na izlazu iz Hrvatske je oko 2 km. Na ulazu u RH ne propuštaju se vozila srbijanskih registracijskih oznaka, izvijestio je jutros HAK.
Granični prijelaz Tovarnik od 05:45 sati otvoren je za osobna vozila i autobuse, osim za vozila srbijanskih registracijskih oznaka, dok je teretni promet u prekidu.
Zabrana se ne odnosi na granične prijelaze s BiH i Slovenijom. Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.
Na područje Republike Hrvatske tijekom četvrtka je ušlo 8500 migranata, dok je od početka izbjegličke i migrantske krize, od 16. rujna, u Hrvatsku ušlo gotovo 55 tisuća migranata, objavilo je u petak Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) RH.
U privremenom prihvatilištu za migrante u Opatovcu smješteno je više od 3000 osoba, koje su se jučer tijekom cijelog dana prevozile autobusima i vlakom prema Mađarskoj. Migranti su i noćas dolazili s područja Republike Srbije, a njihov veliki broj očekuje se i danas, objavio je MUP RH na svojim internetskim stranicama.
Noćas i jutros iz Tovarnika su krenula dva izvanredna vlaka s migrantima prema Botovu – 19. izvanredni vlak krenuo je oko 2,40 sati, a 20. izvanredni vlak oko 7,50 sati, priopćili su iz Hrvatskih željeznica.
Tijek događaja:
9:30 Nova ruta kojom bi jedan dio izbjeglica mogao krenuti mogla bi ići preko Crne Gore, a onda i preko Dalmacije. Prema pisanju crnogorskih Vijesti, Crna Gora priprema kapacitete za eventualni dolazak 2000 izbjeglica dnevno.
9:00 “Promrzli, mokri, bosi ljudi cijelu noć stižu pješice u Opatovac. Po kiši spavaju na cesti.”, javila je reporterka HTV-a jutros.
8:20 U razgovoru za HTV volonterka Anita Schmidt, glumica iz Osijeka, rekla je kako izbjeglice u Opatovcu trebaju cipele i čarape, a još više ljudsko dostojanstvo. “Oni nisu smeće, oni su obrazovani ljudi”, dodala je.
7:30 U Hrvatsku je do jutros ušlo više od 55 tisuće izbjeglica. Samo u posljednja 24 sata ušlo je skoro 9 tisuća.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare