Published On: Čet, ožu 31st, 2022

Nova faza invazije? Otvara se novi front Putinovog rata i pogodio bi ravno u srce Amerike

Najzabrinjavajući zaključak iz upozorenja predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena o “razvijanju obavještajnih podataka“ da Rusija istražuje opcije za cyber napade, jeste da su američke špijunske agencije do sada bile na uspješne u predviđanju poteza Vladimira Putina.

Uvijek je bilo moguće da će ruski lider pokušati da nametne direktni udar američkoj vladi i Amerikancima zbog njihove podrške Ukrajincima i oštrih sankcija Rusiji nakon njegove invazije, piše CNN.

Obavještajne agencije

Putin bi mogao okrenuti svoje obavještajne agencije ili kriminalne bande protiv ministarstava američke vlade, bolnica, kritične infrastrukture i komunalnih preduzeća.

Otvaranje cyjber fronta, ili barem nagovještaj, bilo bi u skladu sa Putinovom strategijom eskalacije, tijekom koje je zveckao nuklearnim sabljama, okretao vatru na ukrajinske civile i koristio hipersonične rakete nove generacije, prenosi “Blic”.

Ali, ključno pitanje je bi li ruski lider riskirao potpuni cyber sukob sa Washingtonom, koji, kako je CNN izvijestio prošlog tjedna, ima vlastite alate koji bi mogli nadmašiti ruski arsenal i brzo nanijeti razorne udare ruskoj kritičnoj infrastrukturi.

Biden je u prošli ponedjeljak u pisanoj izjavi prvo upozorio da je vrijeme da privatni sektor, koji posjeduje veći dio kritične infrastrukture u zemlji i koji nije uvijek obraćao pažnju na vladina upozorenja, odmah ojača svoju obranu na mreži.

Zatim je osobno prenio još jeziviju poruku na sastanku poslovnog okruglog stola u Washingtonu.

“Veličina cyber kapaciteta Rusije je prilično značajna i dolazi. Putin je još nije upotrijebio, ali to je dio njegovog priručnika”, upozorio je amerčki predsjednik.

Ann Neuberger, zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost za cyber tehnologiju, rekla je da je administracija, nakon što je otkrila “pripremne aktivnosti“ Rusije, održala povjerljive brifinge sa kompanijama i sektorima koji bi mogli biti ranjivi na cyjber napade.

Ali, ona je također rekla da trenutno nema dokaza o nekoj konkretnoj prijetnji. Bijela kuća je dosljedno upozoravala na potencijalni cyber front ruskog rata u Ukrajini još od početka invazije, pored svojih redovnih smjernica državnim i lokalnim vlastima i velikim poduzećima i industriji.

Potencijalna prijetnja

Кao i uvijek sa vladinim izjavama zasnovanim na obavještajnim podacima – a posebno u oblasti osjetljivoj kao što je potencijalni cyber rat – mnogo toga ostaje nepoznato o potencijalnoj prijetnji, tajmingu Bidenove objave i porukama koje je htio da pošalje Rusiji izjavom prošlog tjedna.

Ali, Putin ima goruće razloge da želi ciljati na SAD i nanijeti bol Amerikancima. Međunarodne sankcije bez presedana imaju razorni efekt na rusku ekonomiju.

Što duže budu na snazi, više će povrijediti obične Ruse. Ruski bankarski sektor je odsječen od svijeta, a zemlja je postala međunarodni izgnanik.

Putinove snage, u međuvremenu, nisu izvele očekivani blickrig do Кijeva. Vojni zastoj može natjerati Putina da eskalira krizu kako bi povećao vlastitu geopolitičku polugu.

A svojim postupcima tijekom godina, ruski lider je ostavio dojam da da već vodi rat niskog intenziteta protiv Zapada. Zaista, ruske obavještajne agencije su koristile kampanje hakiranja i miješanja u američke izbore 2016. i 2020. godine, prema američkim obavještajnim službama.

Putin također možda želi osvetu za protivtenkovsko i protivvazdušno oružje koje Zapad šalje u Ukrajinu. Dakle, skok u direktnu akciju protiv SAD možda nije tako dalek za Putina kao što bi se moglo činiti, smatra CNN.

Poznata taktika

Cyber napadi, iako bi bili eskalacija u trenutnim okolnostima, ne bi bili nova ruska taktika.

Prije skoro godinu, Washington je okrivio rusku vanjsku obavještajnu službu za napad izvršen 2020. na federalne servere i javni sektor i uveo sankcije.

Vjerovalo se da je kriminalna grupa porijeklom iz Rusije, nazvana “Dark Side“, odgovorna za cyber napad na transamerički gasovod prošle godine.

Na samitu u Ženevi prošlog ljeta, Biden je rekao Putinu da bi određene oblasti kritične infrastrukture trebale biti zabranjene za cyber napade i naveo 16 specifičnih entiteta, uključujući energiju i vodu.

A u svom upravo objavljenom godišnjem izvještaju o procjeni prijetnje, američka obavještajna zajednica je upozorila da Rusija razvija sposobnost za gađanje podvodnih kablova i industrijskih kontrolnih sistema u SAD i drugdje “jer kompromitovanje takve infrastrukture pokazuje njenu sposobnost da ošteti infrastrukturu tokom krize”

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
TTTMujo
TTTMujo
1 godina prije

Biden je umobolni pedofil ko mu-hamed..
Drek smrdljivi..

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  TTTMujo
1 godina prije

Danilo tebi je njegosev sifilis napao mozak