Published On: Ned, lis 21st, 2018

NOVA AGRESIJA IZ FAŠISTIČKE HRVATSKE: Žele Bosni pustiti plin

Glavni ured Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu odobrio je koncept financiranja za projekt “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”, koji podrazumijeva izgradnju plinovoda Zagvozd – Posušje – Novi Travnik/Travnik, s odvojkom za Mostar, javlja BHRT.

Suradnja BH-Gasa i EBRD-a traje od 2010. godine odobrenjem kreditnog aranžmana za plinovod Zenica – Travnik te je na bazi dosadašnje dobre suradnje započeta suradnja i u vezi s pitanjem financiranja ovog projekta, uključujući i ishodovanje grant sredstava u suradnji s EBRD-om i USAID-om.

Ovo odobrenje uslijedilo je nakon izrade Sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA), koja je potvrdila punu opravdanost projekta te dubinskog pregleda poslovanja tvrtke BH-Gas.

Grant sredstva

Za izradu Sveobuhvatne analize troškova i koristi BH-Gas dobio je grant sredstva u iznosu od 141.000 eura od Europske unije kroz program CONNECTA, a u međuvremenu su pripremljena dodatna grant sredstva u iznosu od 500.000 američkih dolara za izradu Studije utjecaja na okoliš i 1,000.000 eura za izradu idejnog projekta što će uraditi USAID i Europska unija kroz program CONNECTA.

Na osnovi naprijed navedenog, BH-Gas osigurao je grant sredstva sve do izrade glavnog projekta.

Ono što posebno raduje u ovom projektu jest uključivanje međunarodnih financijskih i drugih institucija u realizaciju projekta, s obzirom na to da je očigledno prepoznat značaj koji ovaj projekt podrazumijeva, a to je sigurnost opskrbe i diversifikacije izvora i pravaca opskrbe prirodnim plinom Bosne i Hercegovine.

Sad se očekuje izrada studije utjecaja na okoliš i idejnog projekta koji će poslužiti za dobivanje okolišne dozvole i urbanističke suglasnosti, a za to vrijeme mogu početi pregovori s EBRD-om o uvjetima i odredbama kreditnog aranžmana. Završetak ovih aktivnosti planiran je do početka 2020. godine.

Inače, plinovod koji bi iz Zagvozda išao do Novog Travnika dužine je oko 160 kilometara, a okvirna cijena projekta bila bi oko 80 milijuna eura./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare