Published On: Čet, lip. 14th, 2018

Norvežani žele udvostručiti broj američkih marinaca na svojoj teritoriji, Rusi najavili osvetničke mjere

Rusija je u četvrtak najavila osvetničke mjere zbog plana Norveške da više nego udvostruči broj američkih marinaca razmještenih u toj zemlji.

Oslo je objavio u utorak da će zatražiti od Sjedinjenih Država, saveznika u NATO-u, da pošalju 700 marinaca da se obučavaju u Norveškoj od 2019. godine, u poređenju sa sadašnjih 330 i da će dodatne trupe biti razmještene duž ruske granice, prenosi Fena.

– To čini Norvešku manje predvidivom i moglo bi izazvati rastuće napetosti, pokrećući trku u naoružanju i destabilizirajući situaciju u sjevernoj Europi – navodi rusko veleposlanstvo u Oslu u priopćenju na svojoj Facebook stranici.

– Mi to smatramo očigledno neprijateljskim potezom i to neće ostati bez posljedica – navodi veleposlanstvo.

Oslo je sve zabrinutiji Rusijom otkako je Moskva anektirala Krim od Ukrajine u 2014., istovremeno naglašavajući da ne smatra svog mnogo većeg susjeda direktnom prijetnjom.

Američki marinci trebali bi otići do kraja ove godine nakon što je početni kontingent stigao u siječnju 2017. radi obuke u zimskim uslovima. Oni su prvi strani vojnici u Norveškoj od Drugog svjetskog rata.

U srijedu je ruska Sjeverna flota pokrenula velike mornaričke vježbe u arktičkom Barentsovom moru. Norveška će u ovoj godini biti domaćin najvećih manevara NATO-a u desetljeću, prenosi Reuters.