Published On: Pon, velj 4th, 2013

Nora putuje u Ameriku na liječenje

Nora Šitum ima pet godina i boluje od akutne limfoblastične leukemije. Hrvatski liječnici probali su sve, ali je nisu uspijeli izliječiti. Posljednja joj je nada nova metoda liječenja u dječjoj bolnici u Philadelphiji. Za to su potrebna 3,3 milijuna kuna, a liječenje bi trebalo početi za tjedan dana.
Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da će učiniti sve da pomogne maloj Nori. Očekuje da HZZO do utorka izda rješenje o daljnjem dijagnostičkom postupku, rekao je ministar Ostojić.
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje priopćio je da će u najkraćem mogućem roku odobriti sve troškove nastavka liječenja Nore Šitum u inozemstvu čim dobije zahtjev referentnog centra ili liječničkog povjerenstva bolnice u kojoj se Nora liječi.
Dosad je putem humanitarnog telefona prikupljeno više od 270 tisuća kuna, 100.000 darovao je grad Imotski, isto toliko i braća Zoran Zdravko Mamić, a jedan naš proslavljeni sportaš 50.000 eura. I Grad Zagreb će uplatiti koliko god novca bude potrebno, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Milana BandićaAko se ne uspije skupiti potrebna svota, odnosno, ako resorno ministarstvo i HZZO potpuno ne pokriju troškove liječenja u SAD-u, Grad Zagreb namirit će razliku do potrebnog iznosa, poručio je Bandić.
Putem skypea, obitelji male Nore javila se i poznata pjevačica Tatjana Matejaš Tajči. Ona je u SAD-u pokrenula, putem hrvatske zajednice, akciju da se obitelji osiguraju smještaj i sva tehnička potpora kad stignu u Philadelphiju.
Ako želite pomoći, potrebne informacije pronaći ćete na Facebook stranici.
Pročitajte pismo njezine majke, koja je uz ostalo napisala:
Nora Šitum ima 5 godina i 8 mjeseci. Ona je jedno posebno i vrlo neobično ljudsko biće. Oni koji je poznaju, to će potvrditi. A oni koji je ne znaju… e pa trebali biste je upoznati!
Problem je, kao i uvijek, novac.
Troškovi liječenja su 575.000 dolara, oko 3,3 milijuna kuna. Iznos od kojeg nam se vrti u glavi. Mi ga nemamo. Pomozite nam, molimo vas! Za Noru Foru. Za maminog lava! Za svu djecu koja će, ne daj Bože, biti u ovakvoj poziciji. Pomaknimo granice zajedno!
Puno hvala svima!