Utorak, 16 travnja, 2024

Noću, uz redovito osiguranje, i policija u civilu čuva vile sarajevskih političara

Must Read

Nekada borbeno uporište iz kojega se pucalo po Sarajevu, a danas atraktivna lokacija s koje se pruža lijep pogled i gdje se udiše čist zrak. To su Poljine, elitno sarajevsko naselje u koje se smjestila novostasala politička, kulturna i ina krema bh. društva, posebno sarajevske čaršije. Međutim, ovih dana većina njih nakon rušilačkih pohoda prosvjeda na zgrade Sarajevske županije i zgradu Predsjedništva BiH, zabrinuta je za svoju imovinu stečenu nakon rata. Stoga ne čudi da su megavile sarajevske političke elite ovih dana okupirane od policije što one u odori što one u civilu. Prema riječima nekih susjeda, pojačan nadzor su primijetili posebno u večernjim satima. Iz obližnjih šumaraka vire policajci u civilu i šeću po cijelu noć, kažu mještani.

Njihovim prisustvom i nama je sigurnije, ističu. O Poljinama kao elitnom naselju se već duže govori među građanima Sarajeva. Razgovori se obično završavaju rečenicom “kad mogu Beograd i Zagreb, zašto i Sarajevo ne bi imalo svoje elitno naselje”. Samo dvadesetak minuta vožnje od središta grada, na uzvisini taman dovoljnoj da se izdigne iznad teškog smoga u koji glavni grad BiH uranja svake jeseni i zime, prostiru se Poljine. Teško vidljive, gotovo sve kuće zaštićene su visokim betonskim ogradama, a njeni stanari ne gledaju blagonaklono na one koji pokušavaju zadovoljiti radoznalost javnosti i otkriti vlasnike ovih raskošnih zdanja. Danas do Poljina vodi tek rekonstruirani asfaltni put. Urađena je javna rasvjeta, a stara obiteljska imanja zamijenile su ogromne kuće s bazenima i teniskim terenima. Redatelj Ademir Kenović u Poljine je doselio nekoliko godina pred rat. Njegova kuća zaštićena je velikim voćnjakom, ali i, jednako kao i sve kuće bogatih i poznatih Sarajlija, velikim betonskim zidom. Kenovićev prvi susjed je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH. Lagumdžija je, kao i Kenović, na svom imanju zasadio mali voćnjak. Njegova kuća i najviše podsjeća na vikendicu. Lider SDP-a ovdje posjeduje manju prizemnicu. U Poljinama kuću imaju Bakir Izetbegović i njegova sestra Sabina. Kuća sina Alije Izetbegovića najveća je u Poljinama.

Ograđena je ogromnim betonskim zidom, a radoznale posjetitelje snimaju mnogobrojne kamere. U istoj uličici nalazi se i kuća njegove sestre, nekadašnje šefice Ureda Alije Izetbegovića Sabine Berberović. A najbliži susjed Bakira i Sabine Izetbegović je Nedžad Branković, bivši ministar prometa i veza FBiH.

Vlasnici luksuznih kuća za odmor su i sarajevski poduzetnici. Vikendicu u Poljinama ima Vedad Kantardžić, vlasnik kompanije ‘PC Kids’, zatim poduzetnici Majda i Zahid Zečević, te Miro Filipović, direktor kompanije ‘Spanish marketi’.

VLM 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -