Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Nobilo: Generalima će smanjiti kazne

Must Read

0886007.48Način na koji je postavljena rasprava Žalbenog vijeća Haškog suda o kaznama hrvatskim generalima za ratni zločin u Oluji, vodi smanjenju njihovih kazni, vjeruje Anto Nobilo, branitelj Tihomira Blaškića kojemu je kazna sa 45 smanjena na 9 godina zatvora. 

 

Blaškićevo puštanje na slobodu 2004. godine odobrio je upravo Theodor Meron, pred kojim obrana u ponedjeljak iznosi argumente za odbacivanje presude za ratni zločin protiv generala Ante Gotovine od 24 godine i Mladena Markača od 18 godina zatvora, odnosno za smanjenje njihovih kazni.

Blaškićev odvjetnik i član našeg Stručnog tima, Anto Nobilosmatra da se, iz načina na koji će Žalbeno vijeće ispitivati okolnosti, ponajprije u dijelu presude za prekomjerno granatiranje, vidi da je u dilemi, što ide u korist okrivljenicima.

Prvenstveno, to se odnosi na dio zaključka suda da se svaka granata, koja je pala u krugu većem od 200 metara od vojnog cilja, tretira kao da je bila namijenjena teroriziranju civilnog stanovništva i etničkom čišćenju.

“To pravilo od 200 metara ne postoji u međunarodnom pravu. Takvi detalji manje-više nastaju u presudama za ratne zločine u Haagu ili na nacionalnim sudovima. Do sada se to pravilo nigdje nije primijenilo, a pravilo je Haškoga suda kaže da se odluke donose temeljem onoga što je nesporno utvrđeno”, kaže Nobilo.

SAD-u nimalo ne odgovara pravilo od 200 metara

“Osim toga”, napominje Nobilo, “velike bi sile, poput SAD-a, itekako mogle imati prigovore na to pravilo, upravo zbog načina na koje su granatirale svoje ciljeve”.

Prvostupanjsko sudsko vijeće na čelu s Alphonseom Orieom nije uvažilo argumente obrane oko tog pravila od 200 metara, stoga se obrana na njega žalila. Iskustvo s Blaškićem uvjerava Nobila da će se rasprava voditi povoljnije pred ovim sudskim vijećem i to zbog procedure.

“Kada sudsko vijeće postavi načelna pitanja i pozove na raspravu to znači da je u dilemi, kao što je to u slučaju prekomjernog granatiranja. To znači da je blisko zaključku da ga nije bilo”, pojašnjava Nobilo. Čak ako se ne prikloni se tezi obrane već ostane u dilemi, to ponovno ide u korist okrivljeniku, tumači.

Zanima ih i što ako padne teza o prekomjernom granatiranju

“Nadalje”, ističe, “vidi se i da žele raspraviti i o drugoj tezi koju su postavili za sjednicu”. Prekomjerno granatiranje je, podsjeća, osnova za udruženi zločinački pothvat, odnosno za namjerno protjerivanje srpskih civila iz Krajine.

“Odmah nakon rasprave o granatiranju, sudsko vijeće postavlja pitanje i da li se obaranjem teze o prekomjernom granatiranju dovodi u pitanje udruženi zločinački pothvat. Iz toga također zaključujem da su blizu rušenju prekomjernog granatiranja, jer već razmatraju što dalje”, kaže Nobilo.

Upitan smatra li da će do dovesti do smanjenja kazne generalima, Nobilo odgovara:

“To vodi smanjenju kazne. S većom vjerojatnošću možemo očekivati da će dijelovi presude za prekomjerno granatiranje biti ukinuti, ali i da postoji šansa da se uzdrma teza o zločinačkom pothvatu”.

Ukoliko imate pitanja i/ili komentare vezane uz rad Vlade, pojedine Vladine poteze ili njihov izostanak, pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -