Njemački mediji: Ruska ekonomija uspješno odolijeva zapadnim sankcijama

MOSKVA – Rusko gospodarstvo, unatoč očekivanjima, nakon godinu dana uspješno odolijeva zapadnim sankcijama, pad ruskog bruto domaćeg proizvoda puno je manji od očekivanog, a najvažniji čimbenik opstanka ruskog gospodarstva golem je novac iz prodaju nafte i plina, piše Deutsche Welle.

Ruske energente nisu kupovale samo Indija ili Kina, već i Zapad, koji nije mogao odmah pronaći alternativu.

“Rusima je ta golema zarada praktički pala s neba jer Zapad ne samo da je nastavio kupovati iz Rusije, nego je kupovao još više kako bi napunio skladišta”, kaže investicijski savjetnik Chris Weffer koji u Rusiji radi 25 godina.

Prema Weferu, to je Moskvi omogućilo održavanje gospodarske i društvene stabilnosti i financiranje troškova rata.

Ekonomistica sa Sveučilišta Harvard Aleksandra Vakro kaže da je ruska središnja banka povukla dobre poteze da spriječi krizu.

Prema njezinim riječima, sankcije uvedene Rusiji zbog napada na Ukrajinu potkopane su neizravnim uvozom preko trećih zemalja.

Prognoze za rusko gospodarstvo za 2023. značajno se razlikuju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) najavljuje rast ruskog gospodarstva od 0,3 posto, drugi smatraju da će uslijediti pad od dva posto.

Šef europske diplomacije Josep Borelj nedavno je usporedio sankcije s otrovom, rekavši da su one smrtonosno oružje za koje treba vremena da proradi.