Srijeda, 24 travnja, 2024

NJEMAČKI HRVAT ZA KOJEG NE POSTOJI HRVATSKO PITANJE U BIH: Obespravljeni su samo Sejdić i Finzi

Must Read

BiH je posljednja diktatura u Europi jer u njoj tri konstitutivna naroda dominiraju nad ostalima – izjavio je u razgovoru za današnji Dnevni list Josip Juratović, zastupnik i član Vanjskopolitičkog odbora u njemačkom Bundestagu, te njegov izvjestitelj za jugoistočnu Europu, aludirajući na činjenicu da su pripadnici nacionalnim manjina u BiH trajno diskriminirani jer im se ne dopušta ravnopravno sudjelovanje u izbornom procesu.

Istaknuo je kako presuda “Sejdić i Finci” mora biti implementirana te poručio kako sve zemlje koje žele u EU moraju prihvatiti vrijednosti koje tamo vrijede.

Naglasio je kako građanima, koji posljednjih dana prosvjeduju diljem BiH, nije prioritetno pitanje implementacije presude “Sejdić-Finci”, ali jest vrlo važno pitanje za daljnju suradnju s europskim institucijama.

Osvrćući se na posljednja dešavanja u BiH, Juratović je kazao kako su nemiri u BiH potaknuti socijalnim problemima i da nemaju nikakav nacionalni predznak, dodavši kako su građani željni kruha i pravde.

– U BiH sam doputovao kako bi razgovarao s ovdašnjim političarima o ovoj situaciji i svi oni su mi kazali kako su za rješavanje socijalnih pitanja, ali da je drugo pitanje kako to učiniti – naglasio je Juratović.

U tom kontekstu, on je istaknuo kako političari moraju uvažiti zahtjeve građana jer se najviše tiču nezadovoljstva zbog nezaposlenosti.

Juratović smatra kako, uz socijalne, BiH mora riješiti probleme vezane za njezin ustroj kako bi počela funkcionirati kao demokratska država s demokratskim sustavom.

Po njegovom mišljenju, nužno je kroz demokratski dijalog početi mijenjati Ustav donesen u Daytonu jer, kako je kazao, taj ustav nije zapisan u kamenu.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PETROV: Posljedni put nudimo HDZ-u da se ispriča zbog Turudića hrvatskoj javnosti

Konferencija za novinare predsjednika Mosta, Bože Petrova, zakazana je za srijedu u 11:30 sati. Očekuje se da će na njoj...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x