Published On: Pet, pro 3rd, 2021

Njemačka uvodi božićni lockdown za necijepljene

PREDSTAVNICI savezne i vlasti njemačkih saveznih pokrajina donijeli su na sastanku u Berlinu odluku o pooštrenju mjera za necijepljene, koje sadrže drastična ograničenja kontakata i pristupa maloprodaji te kulturnim i sportskim natjecanjima, a priprema se i uvođenje opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa.

“Vidite po odlukama koje smo donijeli da je situacija vrlo ozbiljna”, rekla je aktualna kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s predstavnicima saveznih pokrajina, na kojem je sudjelovao i njezin nasljednik Olaf Scholz.

Merkel je dodala kako donesene mjere moraju pridonijeti tomu da se četvrti pandemijski val prekine.

“To nam do sada još nije pošlo za rukom i zato sada uvodimo ove mjere. Između ostalog i zbog toga kako ne bismo kasnije trebali uvoditi još strože”, rekla je predsjednica tehničke vlade. Ona je naglasila da osim danas donesenih mjera savezne pokrajine, shodno epidemiološkoj situaciji, mogu uvoditi još strože mjere.

Koja su glavna nova ograničenja?

Savezni i državni čelnici složili su se sa sljedećim mjerama:

– Ograničenje kontakta za necijepljene osobe
– Ulaz u trgovine, restorane, muzeje i kina bit će omogućen samo cijepljenim ili oporavljenim osobama
– Mogući su dodatni testovi za necijepljene u iznimnim situacijama

Ograničenja javnih i privatnih okupljanja

Danas je odlučeno da se pristup maloprodaji, s izuzetkom trgovina za svakodnevne potrepštine, omogući samo za one koji su cijepljeni ili koji su preboljeli koronavirus, a isto vrijedi i za kulturne i sportske manifestacije. Stroge mjere ograničenja kontakata za necijepljene vrijede i u privatnom sektoru. Ako se među osobama koje se susreću nalaze necijepljeni, tada je dopušten susret jednog kućanstva s najviše dva pripadnika nekog drugog kućanstva.

Kod lokalne incidencije više od 350 ovo pravilo se odnosi i na one koji su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus.

Broj posjetitelja na masovnim manifestacijama bi trebao biti ograničen na 30 posto kapaciteta prostora, ali ne bi smio premašivati brojku od 15.000 na otvorenom. U zatvorenom se broj posjetitelja ograničava na 5000. U saveznim pokrajinama s visokom incidencijom preporučuje se potpuna zabrana kulturnih i sportskih okupljanja. Kod incidencije više od 350 se zatvaraju i noćni klubovi i diskoteke.

Za doček Nove godine u cijeloj zemlji vrijedi zabrana okupljanja, a uoči blagdana će biti zabranjena i prodaja pirotehnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Slijedi nam božićni lockdown za necijepljene”, rekla je Merkel nakon sastanka.

Obavezno cijepljenje od veljače?

Vjerojatni nasljednik Angele Merkel, Olaf Scholz, koji bi sljedećeg tjedna u Bundestagu trebao biti izabran za kancelara, rekao je kako se radi o “naporu nacionalnih razmjera”.

“Osim toga se radi i o solidarnosti”, rekao je Scholz. On je naglasio kako će se raditi i na tome da se stvore zakonske pretpostavke za uvođenje opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa. Ako prođe parlamentarne i ustavne prepreke, obveza bi mogla stupiti na snagu u veljači.

Scholz je još jednom apelirao na one građane koji to još nisu učinili da se cijepe. “Do sada se cijepilo mnogo građana, ali još uvijek ne dovoljno”, rekao je Scholz.

Na odluku saveznih i pokrajinskih vlasti je reagirao i Savez maloprodaje HDE, koji smatra da će zabrane ulaska u trgovine za necijepljene, unatoč konceptima higijene i obvezi nošenja maske, “i to u najvažnijem razdoblju godine”, u nekim trgovinama prouzročiti gubitke i do 50 posto.

U Njemačkoj je od prošlog tjedna na radnom mjestu i u javnom prijevozu na snazi pravilo 3G (pristup dozvoljen cijepljenima, onima koji su preboljeli virus ili negativno testiranima).

Državni epidemiološki institut Robert Koch u četvrtak bilježi 73.209 novozaraženih koronavirusom.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
8 mjeseci prije

Dragi moji krsćani to vam je ta eu.demokracija u koju ste tako uletale kao guske u maglu LGBT,ISTAMBULSKA,ZABRANE ZA BOŽIĆ,NEKI DAN TKZ.SMJERNICE SPOMINJANJA BOŽIĆA NEGO DA SU TAMO NEKI BLAGDANI FUUJ,FUUJ NIKAD NEĆU PRODAT SVOJU NACIJU KRŠĆANSKU VJERU ZA VEČERU POLAKO IDE REVOLUCIJA PROTIV OVIH SOTONA I POGANI EU.ONI BI DA TI ODREDE ŠTO BI U KUĢI MOJOJ NA STOLU TREBALO DA BUDE BEZ KRIŽA,BOŽIĆA RADOSTI PJESME BOŽIĆNE,OVO JE ZLO KOJE SE TREBA UNIŠTITI MOLIM BOGA I PUTINA POŠALJI ATOMIC BOMB U TAJ CENTAR SODOME I GOMORE POD NAZIVOM EU SMRT EUUUU..

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hvo..zauvjek.
8 mjeseci prije

Putin je dio iste ekipe…naivan si.