NJEMAČKA SE POVLAČI: Postoji mogućnost eskalacije

Njemačka neće slati borbene avione u Ukrajinu, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz, dok Kijev traži od Zapada još više naoružanja kako bi se suprotstavio ruskoj invaziji.

Poslije nekoliko tjedana oklijevanja, Berlin je u srijedu odlučio da pošalje 14 tenkova njemačke proizvodnje “Leopard 2” u Ukrajinu i da dozvoli drugim europskim zemljama da isporuče te tenkove Kijevu.

“Povjerenje građana”

Upitan u intervjuu za list Tagesspiegel o zahtjevu Kijeva da dobije borbene avione, Olaf Scholz je odgovorio:

– Pitanje borbenih aviona se čak i ne postavlja. Mogu samo da savjetujem da se ne ulazi u stalni rat nadmetanja sa sistemima naoružanja.

Ali, čim je donesena odluka (o tenkovima), u Njemačkoj je počela nova debata o nečem drugom – avionima i to je neozbiljno i podriva povjerenje građana u odluke vlade – rekao je on.

Odlukom o slanju njemačkih tenkova u Ukrajinu, Njemačka je pratila stav Sjedinjenih Država da ukrajinsku vojsku snabdijevaju tenkovima američke proizvodnje “Abrams”.

“Rizik od eskalacije”

Ali, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je zahvalio Berlinu i Washingtonu, odmah je tražio više, uključujući borbene avione i rakete dugog dometa.

Scholz je u intervjuu ponovo upozorio na “rizik od eskalacije” u odnosu prema Moskvi.

– Nema rata između NATO-a i Rusije. Nećemo dozvoliti takvu eskalaciju – rekao je on.

“Neophodno je razgovarati s Putinom”

Prema riječima kancelara, “neophodno je” da se razgovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Njihov posljednji susret datira od početka decembra.

– Namjeravam da ponovo telefonom razgovaram s Putinom – rekao je on, ne precizirajući kada.

– Ali, naravno, također je jasno da se situacija neće promijeniti sve dok Rusija bude vodila rat nemilosrdnim napadima (na Ukrajinu) – rekao je on.