Njemačka predlaže veliku reformu EU

NJEMAČKA ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock najavila je na konferenciji o proširenju EU u Berlinu početak procesa jačanja unutarnjih struktura Europske unije kao pripremu za proces proširenja te je istodobno predložila postupnu integraciju zemalja kandidata.

“Mislim da bismo mogli razmišljati o postupnoj integraciji zemalja kandidata kojima bi zatvaranjem novih poglavlja bio omogućen pristup radu Europske unije, između ostalog, i sudjelovanjem na sastancima Vijeća EU”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova na otvaranju ministarske konferencije pod nazivom “Veća, snažnija Unija”. Njemačka ministrica rekla je kako njezina vlada razmišlja o nizu mjera koje bi EU učinile djelotvornijom u trenutku proširenja.

Među te mjere spada i ograničenje područja odlučivanja na kojima bi bio moguć veto. Baerbock je spomenula mogućnost uvođenja neke vrste glasanja u Vijeću EU preko žutih i crvenih karata: žute u slučaju nezadovoljstva nekim dijelovima odluke, crvene u slučaju potpunog neslaganja. Baerbock je iznijela i ideju o smanjenju Europskog parlamenta i Europske komisije, pri čemu bi unutar komisije pojedini resori bili podijeljeni na više zemalja članica.

“Europska unija može biti snažniji akter jedino ako se prihvatimo onoga što odgađamo već dulje vrijeme, a to je reforma načina na koji EU funkcionira”, rekla je Baerbock.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je rekla kako će razrada reformskih planova biti nastavljena tijekom belgijskog predsjedanja Europskom unijom u prvom polugodištu 2024. i izrazila nadu da će biti okončana tijekom sljedećeg izbornog razdoblja. Baerbock je rekla da je proces proširenja potreban kako bi EU postala još snažniji akter i povećala sigurnost. U radu konferencije sudjeluje i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Baerbock je rekla kako je proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana, ali i Ukrajinu i Moldaviju potrebno zbog geostrateške situacije i politike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ministarsku konferenciju na kojoj se raspravlja o osnaživanju struktura Europske unije u svrhu priprema za nastavak procesa proširenja organizirala je Njemačka u suradnji sa Španjolskom, koja trenutno predsjeda EU. U radu konferencije sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.