Utorak, 16 travnja, 2024

Njemačka policija otkrila nove detalje o seksualnim napadima u Kölnu. Navodno je riječ o strašnom arapskom običaju

Must Read

Zapadni svijet prvi je put čuo za pojam taharrush gamea u Egiptu 2011.

Seksualni napadi tijekom novogodišnje noći u Kölnu i, kako se kasnije pokazalo, u nekim drugim njemačkim gradovima, uznemirili su javnost diljem Europe.

Iz njemačke policije izrazili su bojazan da bi se napadi mogli ponoviti i istaknuli kako će sada posebnu pažnju posvetiti borbi protiv takvih kaznenih djela. Pritom su za takvu vrstu kolektivnog zlostavljanja koristili arapski izraz “taharrush gamea”, piše RT.

Od spolnog uznemiravanja do silovanja

Iz Federalnog ureda kriminalističke policije, glavnog istražnog tijela u Njemačkoj, u odgovoru na pitanje koje im je uputio list Die Welt istaknuli su da je seksualno uznemiravanje žena u javnosti rašireno u arapskim zemljama, i da je to upravo ono što se dogodilo na Silvestrovo u Kölnu. I oni su koristili naziv “taharrush gamea”.

“Takvi se zločini događaju uglavnom tijekom velikih okupljanja ljudi, poput demonstracija, i kreću se od spolnog uznemiravanja do silovanja”, istaknuli su iz Federalnog ureda kriminalističke policije.

Njemački ministar pravosuđa Heiko Maas pozvao je ranije vlasti da istraže jesu li napadi u Kölnu bili povezani sa sličnima koji su u isto vrijeme zabilježeni u Berlinu, Frankfurtu, Stuttgartu i Bielefeldu te dodao da nitko ne može reći da takvi napadi nisu bili koordinirani i unaprijed pripremani.

Egipat i trg Tahrir

Do jučer je zabilježeno 516 kaznenih prijava za neki oblik zlostavljanja tijekom novogodišnje noći u Kölnu, a 40 posto ih se odnosi na seksualno zlostavljanje.

“Taharrush gamea” poznat je iz Egipta, gdje su grupe muškaraca tijekom prosvjeda i masovnih nemira na trgu Tahrir od 2011. godine, u vrijeme rušenja predsjednika Hosnija Mubaraka, pa sve do 2013. seksualno zlostavljale i silovale više žena. Muškarci prvo okruže ženu u krugu, ponekad i u više njih, te dok oni iz unutarnjeg kruga zlostavljaju svoju žrtvu, oni iz vanjskog sprječavaju ulazak onih koji je pokušavaju spasiti.

I CBS-ova novinarka bila je žrtvom

Napadi obično ostanu nekažnjeni, jer je policiji zbog velikog broja uključenih i kaosa koji pritom nastane teško identificirati tko je sve bio izravno uključen, piše Daily Mail.

Prvi je put zapadni svijet čuo za ovakvu vrstu zlostavljanja upravo nakon nemira na Tahriru, kad je žrtvom bila i CBS-ova novinarka Lara Logan (na glavnoj fotografiji, snimljena na trgu Tahrir) inače Južnoafrikanka, koja je izvještavala o prosvjedima. Logan je nekoliko mjeseci kasnije u jednoj TV-emisiji ispričala da ju je razularena grupa muškaraca zlostavljala, i opisala to kao “silovanje rukama”.

Napad je počeo nakon što se nakratko odvojila od svoje ekipe i trajao je više od pola sata, a u jednom je trenutku čula kako netko od njenih napadača viče: “Skinimo joj hlače!”. Srećom, uspjela se izvući, a kasnije je na snimkama utvrđeno da je napad počeo nakon što je netko uzviknuo da je ona izraelska Židovka.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

EKSKLUZIVNO PODSJEĆAMO: Gdje su bili HDZ-ovci RH kad je postavljen Bruce Lee. Wikileaks 2005.: “Granić lutkar – i sljedeći ministar vanjskih poslova?”

Hrvati imaju riblje pamćenje. Neka ih. Ali zbog te kratke pameti se neki usude pljuvati po mostarskoj svetinji - Bruce...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -