NJEMAČKA OPOZICIJA OŠTRO: Berlin godinama tolerira zločine OVK!

Njemačka vlada podržava i pomaže rad kosovskog specijalnog tužiteljstva za ratne zločine, zapisano je u odgovorima na upit zastupnika u koje DW ima uvid. Oporbena ljevica kritizira  Berlin da godinama tolerira zločine.

Službeni Berlin pridaje “veliku važnost” Specijalnom tužiteljstvu koje se bavi zločinima koje je počinila Oslobodilačka vojska Kosova (OVK).

“Iz perspektive Savezne vlade, rasvjetljavanje ratnih zločina i kršenja ljudskih prava igra središnju ulogu u procesu pomirenja”, rekla je njemačka vlada reagirajući na parlamentarnu istragu ljevice.

DW ima ekskluzivan pristup tom dokumentu.

“Korupcija i organizirani kriminal i dalje su središnji izazovi za politiku i gospodarstvo Republike Kosovo,” kaže se u odgovoru.

Lijeve zastupnike zanimalo je jesu li se njemačke vlasti prešutno dogovorile za suradnju s kosovskim čelnicima poput Hashima Thacija, koji je samo dvadeset godina nakon rata optužen za ratne zločine. Iz Berlina kažu da su nakon izbora na Kosovu 2001. godine surađivali s izabranim predstavnicima, ali uvijek su isticali važnost razjašnjavanja ratnih zločina.

U odgovoru Vlade navodi se da je podržan i rad Haaškog suda, Specijalnog suda i Tužiteljstva za Kosovo, kojemu se pomaže “financijski i u okviru pravne pomoći”.

“Uz to, savezna vlada uputila je troje zaposlenika u Specijalno vijeće Kosova i Specijalno tužiteljstvo.”

“Njemačka vlada snosi dio odgovornosti”

Prema riječima Sevim Dagdelena, zastupnika iz njemačke ljevice koji je izvršio istragu, optužbe protiv Hashima Thacija i njegovih “mafijaških struktura” godinama su “ignorirane i zataškavane”.

Dagdelen se poziva na nalaze specijalnog izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martyja, bivše tužiteljice Haaškog suda Carle del Ponte, ali i njemačke obavještajne službe BND koja je 2005. povezala kosovske čelnike s organiziranim kriminalom. Taj je izvještaj u potpunosti procurio kroz Wikileaksove publikacije.

“Njemačka vlada snosi dio odgovornosti što su teški zločini na Kosovu do danas ostali nekažnjeni i što korupcija i dalje cvjeta”, rekla je Dagdelen za DW.

Odgovori na nekoliko pitanja Ljevice nisu preneseni jer su klasificirani kao “tajni” i uključuju znanje njemačkih službi. Primjerice, ima li Berlin informacije da su ljudi iz SHIK-a (tajne policije OVK odgovorne za likvidaciju političkih protivnika) i danas u obavještajnom vrhu Kosova? A jesu li kosovske tajne službe također ciljale UNMIK, EULEX ili KFOR kako bi potkopale istrage protiv Thacija i drugih?

“Zapovjednici OVK udvarani su kao saveznici u ilegalnom ratu NATO-a 1999. i podržani na putu do najviših položaja u politici i tajnim službama”, kritizira Dagdelen. “Nije ni čudo što njemačka vlada svoje mračne kosovske veze drži u tajnosti.”

Mjerodavni pregovori u Bruxellesu
Neka su pitanja povezana s trenutnim pregovorima Beograda i Prištine. Njemačka vlada otkriva da su predstavnici EU i Sjedinjenih Država često razgovarali o pregovaračkom procesu, ali da EU nije konzultirana o sadržaju takozvanog Washingtonskog sporazuma.

Poziva se na dva različita papira koja su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali s Donaldom Trumpom u Bijeloj kući u rujnu.

“Iz perspektive Savezne vlade mjerodavan je povratak pregovorima koje su vodili EU i specijalni izaslanik Miroslav Lajcak u srpnju 2020.”, navodi se u odgovorima.

Na pitanje Ljevice je li, prema Berlinu, Washington favorizirao razmjenu teritorija – sjevernog Kosova i doline Preševo ​​- njemačka vlada podsjetila je da su tu ideju pokrenuli Vučić i Thaci na forumu u Austriji u kolovozu 2019. godine.

“Predstavnici američke administracije povremeno su signalizirali otvorenost medija za bilo kakvo rješenje oko kojeg bi se dvije strane dogovorile, ali također su pojasnili da Sjedinjene Države ne rade na promjeni granica”, dodaje se u Berlinu.

more recommended stories