Published On: Ned, lip. 10th, 2018

Njemačka od Londona traži jasne dokaze o krivnji Rusije u slučaju Skripal

Berlin i dalje uzalud čeka britanske dokaze o ruskoj krivnji z navodno trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije. London njemačkoj strani još nije dao nikakve dokaze koji bi mogli potvrdili ulogu Rusije, posebice Kremlja, u navodnom trovanju Sergeja i Julije Skripal u engleskom gradu Salisburyu. Podsjetimo da su se mnoge zemlje zbog te tvrdnje solidarizirale s Londonom i protjerale ruske diplomate, što je, uz antiruske sankcije, Vladimir Putin predsjedničkim dekretom od prije nekoliko dana nazvao “neprijateljskim akcijama koje predstavljaju prijetnju ruskom teritorijalnom integritetu ili su usmjerene na gospodarsku i političku destabilizaciju Ruske Federacije”.

Zbog manjka dokaza je protjerivanje ruskih diplomata za mnoge zemlje, uključujući Njemačku, postalo vrlo sumnjivo, prenosi njemačka televizija Das Erste.

Naime, njemačka vlada još uvijek čeka dokaze iz Velike Britanije koji bi potvrdili odgovornost za napad na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegovu kći korištenjem bojnog otrova od strane Rusije.

Berlin razumije koliko je situacija ozbiljna, jer bi to značilo da je Rusija počinila kemijski napad na teritoriju suverene zemlje, još uvijek članice Europske unije i NATO pakta. Stoga je njemačka vlada od Londona tražila pojašnjenje. Zahtjevi su učestali nakon što su Češka i Njemačka potvrdili da su i njihovi stručnjaci u stanju proizvesti nervni agens “Novičok”, koji je, navodno, korišten u napadu na Sergeja i Juliju Skripal.

Das Erste izvještava kako London ne odgovora na pozive iz Berlina, što se saznalo nakon tajnog sastanka posebnog parlamentarnog odbora Bundestaga. Do sada je utvrđeno samo da se, navodno, radilo nervnom agensu “Novičok”,  kemijska otrovna supstanca koja je izvorno proizvedena u bivšem Sovjetskom Savezu.

Osim ove tvrdnje, britanska vlada do sada nije dala nikakve dodatne dokaze njemačkim kolega. Britanske vlasti do sada nisu potvrdile da je upotrijebljena supstanca bila ruskog podrijetla ili da je Kremlj odgovoran za napad.

S druge strane, njemačke obavještajne službe nemaju nikakvih dokaza iz vlastitih izvora, koji bi im omogućili da izvuku odgovarajuće zaključke.

Nakon nekog vremena je bolnicu napustila Julija Skripal, a potom i njezin otac Sergej. Nedavno je Julija dala kratku izjavu iz Ujedinjenog Kraljevstva, rekavši “kako još uvijek ne može vjerovati da je njezin otac napadnut, te da je njezin oporavak bio spor i bolan”.

Liječnici u klinici u Salisburyu, koji su sudjelovali u njihovom tretmanu, rekli su daje oporavak Skripala “čudo”, te da su u početku vjerovali kako pacijenti neće preživjeti.

Cijela situacija oko navodnog napada kemijskim oružjem, te svega što je London naknadno tvrdio o “slučaju Skripal”, dovelo je do oštrog pogoršanja diplomatskih odnosa između Rusije i mnogih zapadnih zemalja.

Nakon što je britanska vlada izrazila “čvrsto uvjerenje” kako je za napad odgovorna Rusija, 26 europskih zemalja, SAD, Kanada i NATO su ukupno protjerali ukupno od 140 ruskih diplomata. To je po opsegu bio događaj bez presedana u povijesti odnosa Moskve i Zapada.

Međutim, mnogi mediji, uključujući i njemačke, prethodno su izvijestili da je ova vrsta nervnog agensa dostupna ne samo Rusiji. Na primjer, tijekom devedesetih godina su ruski znanstvenici poslali probne uzorke “Novičoka” njemačkim obavještajnim službama, što je potvrdio i BND. Tada se saznalo da je ta tvar odavno “izašla” iz Rusije, barem u zemljama Zapada. Kome je još mogla pasti u ruke, nije poznato.

Češki vojni stručnjaci su nedavno proizveli male količine “Novičoka”, koje su potom uništene, što je potvrdio i predsjednik Miloš Zeman.

Međutim, ponašanje britanske vlade Berlin stavlja u situaciju u kojoj je prisiljen tražiti objašnjenja, navodi njemački televizijski kanal.

Osim činjenice da je otrovna tvar identificirana kao “Novičok”, London ne daje nikakve dokaze koji bi mogli dokazati bilo kakvu upletenost Rusije, posebno ne Kremlja, u pokušaj ubojstva Sergeja i Julije Skripal, pod pretpostavkom da ga je uopće bilo.

“Dakle, odluka o protjerivanju ruskih diplomata izgleda više nego upitna”, zaključuje Das Erste, prenosi logično.com

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer