Published On: Pet, stu 30th, 2018

Njemačka je zbog američkog diktata izgubila 200 mlrd € i još uvijek šuti

Proteklih mjeseci je sve više primjetan jaz između Njemačke i Sjedinjenih Država, ali razlog tome nisu “ideološka neslaganja” između Donalda Trumpa i kancelarke Angele Merkel o brojnim pitanjima. Kao i uvijek, razlog je novac. Ekonomski, stvari u Njemačkoj trenutno ne izgledaju dobro i naziru se znakovi moguće recesije. Glavni razlog za ovaj negativni trend je za Nijemce Trumpova politika “America First”.

Zbog svoje izvozne orijentacije i aktivnosti njemačkih tvrtki u inozemstvu, njemačko gospodarstvo jako ovisi o globalnom gospodarstvu. No, navodno najvažniji njemački “saveznik”,  Sjedinjene Američke Države, uzrokuju štetu njemačkom gospodarstvu i politika “America First” znači da se Nijemci moraju prilagoditi američkoj viziji budućeg savezništva.

Prema procjenama su njemačke tvrtke već izgubile oko 200 milijardi eura zbog protekcionističke politike Washingtona. U ove gubitke su uračunati oni od sankcija protiv Rusije i Irana, do neprijateljskije gospodarske politike Sjedinjenih Država, koja se temelji na ucjenama i prijetnjama.

Cijela američka ekonomska i financijska politika, uključujući trgovinski rat, istovremeno je sukobljavanje s nekoliko zemalja i poput plime je preplavila njemačko gospodarstvo. Zemlja treba poduzeti mjere o kojima se i njemačkim mainstream medijima ne usude ni progovoriti.

Nasuprot njima, ekonomski liberalno krilo vladajućih elita ujedno zagovara  atlantističke interese, a time i američke, koji su dijametralno suprotni njemačkima.

Čini se da Njemačka tone u recesiju i završava “ekonomsko čudo” o kojem se govorilo nakon financijske i krize eurozone. Osim rekordnih poreznih opterećenja i velikih povećanja vojne potrošnje, čini se da Berlin uopće nema strategiju za suzbijanje ekonomske krize. Ali to je tako zato što se nitko u Berlinu nitko ne usudi suprotstaviti u Washingtonu, piše Marc Meier za njemački Contra Magazin.

Contra Magazin

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare