Published On: Uto, ožu 2nd, 2021

NJEMAČKA JE POLUDJELA: U Hamburgu helikopter tjerao ljude iz parka, u Dusseldorfu kazne za sjedenje na klupi

Gradska uprava Düsseldorfa donijela je odluku kojom se građanima na glavnim šetalištima u gradu i uz rijeku Rajnu zabranjuje zadržavanje na jednom mjestu. O ovoj mjeri piše i politički magazin Der Spiegel.

Budući da su s dolaskom sunčanih dana popularno šetalište na rijeci Rajni u Düsseldorfu preplavile tisuće ljudi, koji su hodali uz rijeku ili sjedili uživajući u suncu, gradska uprava je, obzirom na nemogućnost pridržavanja pravila o fizičkoj distanci, donijela odluku da građanima zabrani zadržavanje na jednom mjestu. Zabrana će ostati na snazi do 14. ožujka. Tako su protekli vikend šetači na Rajni, koji bi se zaustavili da popiju kavu, nešto pojedu ili su planirali piknik zauzimajući svaku slobodnu površinu na okolnim travnjacima, pozivani putem megafona da – krenu dalje, piše DW.

Politički magazin Der Spiegel svoj reportažni zapis o tome počinje ovako: “Iz zvučnika kombija komunalnih redara (Ordnungsamt) odjekuje strogi muški glas, koji poručuje: Nema zadržavanja! Ova služba s policijom nadgleda pridržavanje novih pravila, čije nepoštivanje predstavlja kršenje javnog reda i mira. Drugim riječima: ako sjednete na klupu pojesti sladoled, ako jednostavno zastanete i uživate u pogledu na nebo, riskirate kaznu u visini od 50 eura”, piše Der Spiegel.

U članku se opisuje situacija koja je vladala prije 10-ak dana, tijekom pretprošlog vikenda i navodi se kako su brojni policajci i komunalni redari patrolirali “zabranjenom zonom” grada. Ove mjere su važne kako bi se, kako Der Spiegel citira gradonačelnika Düsseldorfa Stephana Kellera (CDU) “…pomoglo ljudima da se bolje pridržavaju nužnih pravila o zaštiti od koronavirusa”.

Jedan njemački građanin je pokušao spriječiti provođenje zabrane podnošenjem tužbe po hitnom postupku. Ali u petak popodne (26.2.2021.) Upravni sud je odbacio njegovu tužbu. Sud je u obrazloženju priopćio kako je “zdravlje stanovništva važnije od privatnih interesa tužitelja”.

Potjera u Hamburgu

Der Spiegel piše i kako su drugi njemački gradovi poslali na teren brojne policajce i komunalne namještenike kako bi nadzirali koriste li građani zaštitne maske i na otvorenom. Tako je u Hamburgu jedan policijski helikopter kružio iznad parka Alster, kako bi se spriječilo da dođe do većih okupljanja ljudi.