Njemačka, Austrija i Švicarska pod snijegom. U Hrvatskoj će ga biti i do pola metra

Posebno je kaotično u Bavarskoj, gdje je pala golema količina snijega. Zatrpan je München, glavni grad Bavarske. Obustavljen je javni prijevoz, a letovi u minhenskoj zračnoj luci, drugoj najvećoj u zemlji, obustavljeni su. Puno snijega palo je u Švicarskoj, a pada i u Austriji.

Obilne snježne padaline pogodile su južnu Njemačku u petak navečer i nastavile se jutros, uzrokujući velike poremećaje u zračnoj luci München, drugom najprometnijem čvorištu u zemlji, prenosi Index.hr

 

Letova iz Münchena neće biti do sutra ujutro

Premda je prva informacija bila da će letovi biti obustavljeni do podneva, Zračna luka München objavila je da se, uslijed nastavka jakih snježnih padalina, obustava letova produljuje do sutra u 6 ujutro.

 

“Putnicima se izričito savjetuje da danas ne putuju u zračnu luku i da prije sutrašnjeg putovanja u zračnu luku provjere status svog leta kod svoje zrakoplovne tvrtke”, poručili su iz zračne luke.

Njemačka meteorološka služba DWD prognozirala je dugotrajni snijeg do subote poslijepodne za veći dio Bavarske, s mjestimično očekivanim čak 30-40 centimetara snijega, “od čega bi velik dio trebao pasti tijekom noći u subotu”.

Pogogođen i željeznički promet, javni prijevoz… Nesreće na cestama

Pogođen je i željeznički promet, osobito oko Münchena. Srušena stabla blokirala su pruge, a nadzemni vodovi su zaleđeni. Prvo je bio otkazan željeznički promet od glavnog kolodvora u Münchenu. Putnici u Ulmu i Muenchenu morali su prenoćiti u vlakovima.

Većina lokalnih autobusnih i tramvajskih linija otkazana je od petka navečer i do subote u Münchenu jer su se uvjeti na cestama pogoršali. Na cestama diljem Bavarske dogodile su se brojne nesreće. Željeznički promet u južnoj Njemačkoj mogao bi se suočavati s ozbiljnim poremećajima do ponedjeljka, rekla je glasnogovornica željeznice za dpa.

Indexov čitatelj, koji nam je poslao slike napadalog snijega, kaže da je, osim u zračnoj luci, kaos i na autocestama.

 

Gradska vatrogasna služba Münchena podijelila je na društvenim mrežama ranije tijekom dana fotografije na kojima vatrogasci opremaju vatrogasno vozilo lancima za snijeg. “Stavljamo lance za snijeg kako bismo mogli što sigurnije doći do vas u bilo kojem trenutku”, naveli su.

Puno snijega i u Švicarskoj

Osim u Bavarskoj, gdje je izazvao velike probleme u prometu, velika količina snijega pala je u Švicarskoj.

Čitatelj je Indexu poslao snimke iz St. Gallena i okolice.

“Puno ga je palo, jedva ga stižu čistiti”, rekao nam je čitatelj.

Snijeg i u Beču

Čitateljica nam je, pak, poslala fotografiju snijega u Beču.

I u Hrvatskoj se najavljuje dosta snijega, u gorju i do 50 centimetara

Za Hrvatsku su meteorolozi najavili prvo puno kiše pa potom susnježicu i snijeg. Snijega bi u gorju moglo pasti i do pola metra.

Kako za HRT prognoziraju meteorolozi Kristina Klemenčić Novinc i Zoran Vakula, osim velikog zahlađenja, u zapadnim kopnenim krajevima čest će biti snijeg te sjeverni i sjeveroistočni vjetar, dok će na sjevernom Jadranu puhati jaka i olujna bura.

U hladniju i sunčaniju nedjelju još se očekuje bura, uz mogućnost naleta snijega, a u ponedjeljak mirnije, osjetno hladnije, suho i barem djelomice sunčano. No, već od utorka opet oblačnije, uz sve češće oborine, na Jadranu i jugo, najavljuju HRT-ovi meteorolozi.

Izdana upozorenja, šest regija u narančastom

Valja napomenuti kako je za danas za šest morskih regija – zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, sjevernu Dalmaciju, srednju Dalmaciju i južnu Dalmaciju – izdano narančasto upozorenje Meteoalarma zbog jakog vjetra.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa, ako putujete, pratite informacije o prometu”, ističe DHMZ.

Za ostatak Hrvatske vrijedi žuto upozorenje. U gospićkoj regiji upozorenja su izdana zbog vjetra, kiše te snijega i poledice. U riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj zbog vjetra i grmljavinskog nevremena. U osječkoj i kninskoj zbog vjetra. U zagrebačkoj zbog vjetra te snijega i poledice, a u karlovačkoj zbog snijega i poledice.

“Budite na oprezu zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama”, navodi se vezano uz snijeg i poledicu.