Published On: Pet, ožu 25th, 2022

Nizozemci kod Brkića: Istaknuta nužnost dogovora oko legitimnih izbora i zajednički pozdrav usvajanju ‘Strateškog kompasa’

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se danas u Sarajevu s članovima Komiteta za europske poslove Zastupničkog doma Parlamenta Kraljevine Nizozemske.

U fokusu razgovora bila su pitanja iz domena bilateralnih odnosa, reformskih procesa na europskom i euroatlantskom putu BiH, aktualne političke situacije u BiH. Na sastanku je potvrđeno da BiH i Nizozemska imaju dobre bilateralne odnose i suradnju.

Brkić je zahvalio sugovornicima na interesu Kraljevine Nizozemske za situaciju u Bosni i Hercegovini te na podršci reformskim procesima u BiH u cilju približavanja EU. Naglasio je važnost nastavka te podrške.

Informirao je o dinamici reformskog procesa, aktivnostima na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, s posebnim osvrtom na posljednje razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH.

S tim u vezi, istaknuta je nužnost postizanja političkog dogovora koji bi omogućio ne samo održavanje legitimnih i pravednih izbora već i kraj političke krize u BiH.

Dodao je da reforma Izbornog zakona, kao ključnog prioriteta u ovoj godini, predstavlja preduvjet za stabilnu i funkcionalnu državu ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih građana.

Po pitanju europskih integracija, kazao je da je BiH odlučna da nastavi svoj put ka EU, a politička poruka EU o predanosti europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana dodatno jača i potvrđuju geostratešku važnost proširenja na ovu regiju.

Posebno je podvukao kako aktualna kriza i ratna događanja u Ukrajini iziskuju nužnost dodatnog angažiranja EU na prostoru zapadnog Balkana. Podsjetio je da veliki broj građana BiH i pored usporenog procesa proširenja, bezrezervno podržava članstvo BiH u EU. Poručio je da je, pored financijske pomoći EU, neophodna još snažnija politička angažiranost EU na području BiH. Kada je riječ o NATO-u, naglasio je da BiH ostaje opredijeljena za suradnju i partnerstvo s NATO-om.

Članovi Komiteta za europske poslove nizozemskog Parlamenta su istaknuli da Nizozemska daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i osuđuje pokušaje destabilizacije BiH. Ponovno su potvrdili podršku europskoj perspektivi BiH, kao i njenom reformskom putu. Naglasili su da Nizozemska pridaje važnost reformskim procesima u BiH, posebno kada je riječ o vladavini prava i borbi protiv korupcije, kao i razvoju demokracije uređene vladavinom prava.

Nizozemska, također, podržava nastavak jačanja misije EUFOR-Althea u BiH. Istaknuto je da su Nizozemska i njen Parlament spremni pružiti dodatnu pomoć kako bi se prevladala trenutna kriza u BiH koja je zaustavila njen napredak u provođenju reformi neophodnih za napredak na putu pristupanja EU.

Tijekom susreta, razgovaralo se i o situaciji u Ukrajini i sigurnosnim izazovima na istoku Europe. Jedna od tema razgovora je bio nedavno usvojeni dokument Vijeća EU “Strateški kompas za snažniju sigurnost i obranu EU-a do 2030” na nivou ministara vanjskih poslova i obrane zemalja članica EU. Obostrano je pozdravljeno usvajanje ovog značajnog strateškog dokumenta Europske unije, priopćeno je iz MVP BiH.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

šta sebi ovi perverzni, bezvezni vodozemci umišljaju – – da su neki faktor, neka sila, neki autoritet?!?! da ih iko ima išta i saslušat, a kamoli poslušat?!?! MAAAAAAAAARRRRRRRRRŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠ bagro genocidna!!! samo tupavi balkanac sa svakim sjedne i nešto mu ko objašnjava umjesto da mu odalami; MRŠ KUĆI (dok sam još dobre volje)!!

Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

protjerajte holandska zelena i islamistička goovna iz zemlje – ne treba nam ona njihova pogana Tinki Winki da nam ona prodaje muda pod bubrege!

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Najnovija glupost je Komšićevo zahvaljivanje Nizozemskoj na antidejtonskim stavovima iako je ova zemlja također prihvatila Strateški kompas u kojem kad je u pitanju BiH prevladava konstitutivnost naroda kao temelj ove države.

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

Ma sve ti je to obicno politikanstvo u komje na kraju zrtva nas napredak.Dodik kaze da nece odcjepljenje,Komsic kaze da su presude suda implementirane a ovi inzistiraju na promini izbornog zakona po presudi suda ali usput kazu da se izbori moraju odrzat bez obzira na izborni zakon.Sta je problem uvest jos jednog predsjednika kog ce birat ostali i onda da idjemo dalje.Jeftinije je to melion puta nego ovako stanje