Nizozemci kod Brkića: Istaknuta nužnost dogovora oko legitimnih izbora i zajednički pozdrav usvajanju ‘Strateškog kompasa’

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se danas u Sarajevu s članovima Komiteta za europske poslove Zastupničkog doma Parlamenta Kraljevine Nizozemske.

U fokusu razgovora bila su pitanja iz domena bilateralnih odnosa, reformskih procesa na europskom i euroatlantskom putu BiH, aktualne političke situacije u BiH. Na sastanku je potvrđeno da BiH i Nizozemska imaju dobre bilateralne odnose i suradnju.

Brkić je zahvalio sugovornicima na interesu Kraljevine Nizozemske za situaciju u Bosni i Hercegovini te na podršci reformskim procesima u BiH u cilju približavanja EU. Naglasio je važnost nastavka te podrške.

Informirao je o dinamici reformskog procesa, aktivnostima na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, s posebnim osvrtom na posljednje razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH.

S tim u vezi, istaknuta je nužnost postizanja političkog dogovora koji bi omogućio ne samo održavanje legitimnih i pravednih izbora već i kraj političke krize u BiH.

Dodao je da reforma Izbornog zakona, kao ključnog prioriteta u ovoj godini, predstavlja preduvjet za stabilnu i funkcionalnu državu ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih građana.

Po pitanju europskih integracija, kazao je da je BiH odlučna da nastavi svoj put ka EU, a politička poruka EU o predanosti europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana dodatno jača i potvrđuju geostratešku važnost proširenja na ovu regiju.

Posebno je podvukao kako aktualna kriza i ratna događanja u Ukrajini iziskuju nužnost dodatnog angažiranja EU na prostoru zapadnog Balkana. Podsjetio je da veliki broj građana BiH i pored usporenog procesa proširenja, bezrezervno podržava članstvo BiH u EU. Poručio je da je, pored financijske pomoći EU, neophodna još snažnija politička angažiranost EU na području BiH. Kada je riječ o NATO-u, naglasio je da BiH ostaje opredijeljena za suradnju i partnerstvo s NATO-om.

Članovi Komiteta za europske poslove nizozemskog Parlamenta su istaknuli da Nizozemska daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i osuđuje pokušaje destabilizacije BiH. Ponovno su potvrdili podršku europskoj perspektivi BiH, kao i njenom reformskom putu. Naglasili su da Nizozemska pridaje važnost reformskim procesima u BiH, posebno kada je riječ o vladavini prava i borbi protiv korupcije, kao i razvoju demokracije uređene vladavinom prava.

Nizozemska, također, podržava nastavak jačanja misije EUFOR-Althea u BiH. Istaknuto je da su Nizozemska i njen Parlament spremni pružiti dodatnu pomoć kako bi se prevladala trenutna kriza u BiH koja je zaustavila njen napredak u provođenju reformi neophodnih za napredak na putu pristupanja EU.

Tijekom susreta, razgovaralo se i o situaciji u Ukrajini i sigurnosnim izazovima na istoku Europe. Jedna od tema razgovora je bio nedavno usvojeni dokument Vijeća EU “Strateški kompas za snažniju sigurnost i obranu EU-a do 2030” na nivou ministara vanjskih poslova i obrane zemalja članica EU. Obostrano je pozdravljeno usvajanje ovog značajnog strateškog dokumenta Europske unije, priopćeno je iz MVP BiH.