Published On: Sub, srp 2nd, 2022

Nitko neće u državnu službu, za plaću od 1000 eura

Sigurnost radnog mjesta u državnoj administraciji izgubila je na atraktivnosti u situaciji manjka radnika. Ministarstva ne mogu naći djeltnike ni za mjesta s početnom plaćom od 8.000 kuna (više od 1.000 eura).

Ministarstvo pravosuđa i uprave raspisalo je natječaj 25. svibnja za 22 radna mjesta, među kojima je i ono za višeg informatičkog savjetnika, specijalistu za pravosudni informacijski sustav, s početnom plaćom od oko 8.000 kuna. Nitko im se nije javio, piše Jutarnji list.

Tražili su i rukovoditelja Službe za međunarodnu suradnju i izradu i unapređenje normativnog okvira. Javio se jedan kandidat. Početna plaća ovdje je oko 9.000 kuna neto.

Problemi s tržištem rada s kojima su suočeni privatnici, koji više ne mogu naći domaću radnu snagu u zanimanjima koja su deficitarna pa sve češće uvoze strane radnike, sve se više prelivaju i na državnu službu.

U Hrvatskoj je broj radnika u javnom i državnom sektoru veliki, ali kada se pogleda samo uža državna uprava, odnosno službenici u ministarstvima, ne računajući policajce, vidljiv je trend opadanja broja zaposlenih.

U samo tri mjeseca ove godine ministarstva su ostala bez 165 ljudi, a u odnosu na godinu dana broj zaposlenika smanjen je za 324, pa je krajem ožujka bilo zaposleno 16.435 osoba. Procjene su da će veliki broj administrativnog osoblja otići u mirovinu u narednom razdoblju./Hina/HMS/

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kxt
Kxt
1 mjesec prije

A šta Ce oni u drzavnoj službi, da udare pečat koji se ne koristi?

Frky
Frky
1 mjesec prije

Ne naglasište da su to mjesta na koja ne želi upasti babin mali koji je na štelu pokupovao diplomu pa baljezga kao mi sad nego trebaš biti stručnjak i raditi a takve u HR trke plaćaju 14.000 kuna start i ako ih nađu …