NISU USKLAĐENI: U BIH dolazi neka EU teta koja će tražiti reforme. Mogli su joj pojasniti da ih je jučer oborila US Ambasada…

Generalna direktorica za Europu pri Službi Europske unije za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst posjetit će Bosnu i Hercegovinu od 6. do 7. veljače – najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

U ime zamjenika generalnog sekretara za politička pitanja Enrique Mora, Eichhorst će dopredsjedati desetim sastankom šest političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana i EU, čiji će domaćin biti Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine 6-7. veljače u Sarajevu.

Ovaj forum okuplja visoke dužnosnike ministarstava vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i Europske službe za vanjske poslove radi razgovora o aktualnim pitanjima vanjske politike i načinima za njihovo zajedničko rješavanje.

Eichhorst će se sastati i s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, ministrom vanjskih poslova Konakovićem i komandantom EUFOR-a general-majorom László Sticzom.

-Nakon odluke Europskog vijeća iz prosinca 2023. godine da će započeti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada se postigne potrebni stupanj usklađenosti sa zahtjevima za članstvo, Eichhorst će iskoristiti sastanke da od predstavnika izvršnih i zakonodavnih organa vlasti u BiH zatraži napredak u reformama, s obzirom da Komisija podnosi svoj izvještaj o napretku Europskom vijeću najkasnije u ožujku 2024. godine – navodi se u priopćenju Delegacije EU u BiH.