Published On: Pon, stu 11th, 2013

NIŠTA PRIJE BRAKA: Erdogan “brani nevinost” turskih studentica po cijenu neulaska u EU

“Studenti – djevojke i mladići – ne trebaju stanovati u istim domovima, pod istim krovom. Tko zna što se tamo događa. To je u suprotnosti s našom strukturom koja je konzervativno-demokratska “, izjavio je turski premijer Tayyip Erdogan i žestoko podijelio javnost.

Vlada se našla na optuženičkoj klupi da, korak po korak, pokušava, do najsitnijih detalja, nadzirati svakodnevni život građana. Pogotovo što to nije prvi put: od mladih on traži da se moralno ponašaju i na javnim mjestima (da se ne ljube), ženama poručuje da se smjerno oblače (bez dubokih dekoltea i mini suknji) i da rađaju po troje djece, a od građana zahtijeva da ne piju alkohol nego jogurt.

Premijer Erdogan je obećao da će obraniti “čast” djevojaka, koje ne bi trebale da imaju seksualne odnose prije braka, i najavio kontrole i donošenje zakona o studentskim domovima. Po njemu, to nije miješanje u privatni život mladih nego obveza vlade da brani moral društva.

Ministar za unutarnje poslove Muamer Guler ne samo da je podržao premijera, nego je otišao korak dalje.

“Domovi u kojima zajedno žive mladići i djevojke legla su prostitucije, terorističkih i drugih ilegalnih skupina koje u njima regrutirati nove članove”, tvrdi on.

Turska javnost je na trenutak bila zbunjena, zatečena, iako joj premijer u posljednje vrijeme često priređuje iznenađenja. Nakon prvog šoka uslijedila je lavina reagiranja na društvenim mrežama.

“Demokratizacija Turske o kojoj priča autoritarni Erdogan je šala. Ataturk se sada prevrće u grobu “,” Ovo je najbolji primjer primitivne islamske demokracije “,” Erdogan i njegova partija sutra će nam odrediti i što jedemo “, samo su neka od reagiranja.

Oni sekularniji  kažu da to nije slučajno i da je ovo dio prikrivenog islamističkog programa vlade, koji ona tiho, ispod tepiha, provodi od prvog dana. Jučer su vraćene feredže, sutra će legalizirati šerijatski brak, uvesti muške i ženske škole, odvojeni gradski prijevoz, posebne plaže. Sve to se uklapa u planove premijera Erdogana da stvori religioznu generaciju mladih, upozoravaju sekularisti.

“To je više od priče o mladićima i djevojkama (u studentskim domovima)”, ističe kolumnist  Murat Jetkin. Premijer Erdogan, koji se ljetos prvi put suočio s protestima na kojima se tražila njegova ostavka, na ovaj način pokušava na predstojećim lokalnim izborima pridobiti  glasove konzervativne Turske.

“Svi se trebamo  sramiti  zbog ovoga. Ono što je u civiliziranom svijetu normalno kod nas je nemoralno “, napisao je ugledni novinar “Hurriyeta “Semih Idriz”.

“Država se ne smije miješati u privatne odnose građana,osim kada se radi o kriminalu.Takav zakon ne smije biti usvojen u parlamentu a ako se to dogodi pozivam predsjednika države da na njega stavi veto “, kaže Nazli Iličak, novinarka provladinog” Sabaha “.

U oporbenoj Republikanskoj narodnoj partiji kažu da je ovo opasan potez vlade kojim se “kriminalizira” situacija u studentskim domovima. Na taj način se roditelji okreću protiv rođene djece, dok se suštinski problemi društva taktički guraju na sporedan kolosijek.

Profesor prava na Sveučilištu Bilgi u Istanbulu dr. Turgut Tarhanu ističe da bi intervencija u studentskim domovima bila protuustavna. On je podsjetio na članak 20 u kome stoji da svako mora poštivati ​​privatni život punoljetnih građana. U vladi se zasad ne osvrću na ova upozorenja i kažu da će uvesti red u studentskim domovima.

Odmah su reagirali u Bruxellesu i pozvali vladu da poštuje privatni život građana.

“Pitanje studentskih domova treba prepustiti akademcima i njihovim roditeljima”, ističe se u priopćenju kabineta povjerenika za proširenje Europske unije Stephana Fuelea.

Poskok.info
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare