Published On: Čet, stu 22nd, 2018

Ništa mi ne znamo!

Malo-malo pa se pojavi neko novo saznanje, neka informacija koju o našoj prošlosti, o našoj Zemlji i životu na njoj nismo znali ili smo je znali tek dijelom ili čak pogrešno.

Odjednom, u neko doba, shvatimo da se Zemlja okreće oko Sunca i da je okrugla, da vladari nisu božanstva, i počinjemo se čuditi kako to nije bilo oduvijek tako jasno kad je toliko očito. Evo, sad pročitah kako je Google Zemlja snimio do sada nepoznati zid koji ide po dnu oceana oko cijele Zemlje. Kažu da je očito da on nije prirodna pojava, nego da su ga izgradili ljudi ili neka druga bića. Otkrivene su i neke druge neobične građevine iz prošlosti. Za neke se pretpostavlja i ko ih je i kada napravio, za neke se ni to ne zna, samo se nagađa. Onda se ta nagađanja uzimaju kao istine i s njima živimo dok se ne sretnemo s novim istinama koje pobijaju one prethodne.

Naravno, i ova nova saznanja su upitna. Teško je odmah naći dokaze za neku od teza koje se pojave o njihovom nastanku, graditeljima, svrsi. Ali za očekivati je da se uskoro već pojave „znanstvene“ teorije uz brojne „dokaze“ i o tome ko je, kako i zašto izgradio zid, i kada se to dogodilo, kojom tehnikom je građen, kojim materijalom i koja bića su tvorci pomenutog zida. I ne trebamo se čuditi ako se još od početka oni koji se ne budu slagali s tom „znanstvenom“ tvrdnjom proglase neozbiljnima, šarlatanima, kvazistručnjacima, manipulatorima, a možda i neprijateljima civilizacije. Teško je povjerovati da bi mogli biti osuđeni na smrt, kao nekada za tvrdnju da se Zemlja okreće oko Sunca, ali ko zna…

Ali tek kad pogledamo tumačenja raznih događaja iz prošlosti! Tu ima istina gotovo koliko i izvora iz kojih one dolaze. Dokaza za sve tvrdnje je na pretek. Tvrdi se da je robovlasničko uređenje društva najveće dostignuće. Onda to postaje feudalizam, a robovlasništvo je nehumano. Onda kapitalizam dođe na površinu i otkrije nam kako je i feudalizam skroz naopak. Socijalizam nam raskrinka kapitalizam i tako u nedogled. Sve što dođe, to je najbolje. Svaka istina koja je sada na snazi je prava, a sve one ranije su laži.

Šta je od svega navedenoga istina? Pojma nemamo! Zbog tolikih manipulacija više ne vjerujemo ni u ono što je možda potpuna istina. Ko se opeče, i na hladno puše. Evo, i sada dok smo još živi svjedoci događaja, vidimo koliko se oni različito tumače. Sve države imaju ministarstva obrane, a znamo da neke nikada nisu napadnute, nego da one stalno napadaju druge. Za nekoliko stotina godina, taj naziv ministarstva će možda nekome biti dokaz kako su te zemlje bile miroljubive i samo se branile. Nepobitni dokazi će biti brojni dokumenti na kojima je naziv ministarstva obrane, a nigdje nema ministarstva agresije.

A tek ovaj zid pronađen u vodenim dubinama? Već slutim kako ćemo svjedočiti utrci „znanstvenika“ u tvrdnjama za koje imaju „neoborive dokaze“. Za jedne će to biti dokaz da je nekada život inteligentnih bića bio pod vodom i da su tamo i gradili. Drugima će ovo biti najbolji dokaz da su na Zemlju dolazila bića iz Svemira, jer ovo nisu u stanju sagraditi ljudi. Trećima će biti dokaz da su ranije ovdje živjele mnogo naprednije civilizacije koje su to izgradile, ali su uništene, bilo da su ih uništili vanzemaljci ili su se istrijebili međusobno. Ako Kinezi budu glavna svjetska sila, možda će oni nametnuti teoriju po kojoj je ovo samo nastavak kineskog zida i dokaz koliko je Kina uvijek bila velika i moćna. I tako u nedogled. Neka od tih teorija će nadvladati, mi ćemo je naučiti i misliti da opet nešto novo znamo, a opet uistinu nećemo znati ništa.

A kad ćemo stvarno biti sigurni da je nešto istinito? Eh, onaj ko zna odgovor na to pitanje ne rinta svaki dan od jutra do mraka i ne piskara po portalima, prenosi logično.com

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare