NIŠTA BUGOJNO, KOJE JE “KONSOLIDIRAO”: “Situacija s migrantima puno bolja, rasporedit ćemo ih i u RS i županije s hrvatskom većinom”

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, u razgovoru za N1 ocijenio je da je situacija s migrantima u BiH znatno bolja nego li ranijih mjeseci, dok su uvjeti u improviziranom kampu Lipa dosta bolji po mišljenju nadležnih, ali i predstavnika EU i drugih organizacija koji se bave ovim problemom. Cikotić je kazao da je kod rješavanja migrantske krize nastojao da funkcionira država, te da se u proteklih nekoliko mjeseci unaprijedila suradnja Ministarstva sigurnosti s Predsjedništvom BiH, Vijećem ministara, Parlamentom i drugim – nižim razinama vlasti.

“Situacija koja je vezana za improvizirani kamp Lipa je kompleksna i imamo različitih ocjena, nisu to standardni uvjeti. Predstavnici Europe su začuđeni i iznenađeni. Zadovoljni su ovim što sada vide. Uvjeti u šatorima su sada prihvatljivi u smislu da su kvalitetno izolirani, imaju kvalitetne podove, vreće, madrace, grijanje, uvjeti za higijenu postoje, ishrana – imaju tri obroka dnevno. Uvjeti su po našoj ocjeni i mišljenju kompetentnih predstavnika međunarodne zajednice koji se bave ovim pitanjem – sasvim prihvatljivi”, rekao je Cikotić.

Kazao je da je Ministarstvo sigurnosti inzistiralo na organiziranom i planskom tretiranju migrantske krize.

“Mi smo inzistirali na organiziranom i planskom tretiranju migranata. Ocijenili smo da je i za građane USŽ-a bolje da su migranti osigurani u zatvorenom prostoru, nego da slobodnim kretanjem proizvode opasnost. Niste s naše strane mogli čuti nikakve naše ružne kvalifikacije. Mi imamo komunikaciju na razini koja je potrebna da se bavimo ovim, ona je funkcionalna, prisutna i pristojna. Mnogi od nas moraju isključiti osobne odnose zbog odgovornosti posla kojim se bave”, dodao je ministar sigurnosti za N1.

Cikotić je kazao da su nastojali– da funkcionira država.

“Nastojali smo da funkcionira država, da se hijerarhija odgovornosti i nadležnosti institucija poštuje. To smatramo važnim elementima funkcioniranja bilo koje razine vlasti. Lako je prepoznati tko je vodio računa o postojanju odgovornosti, a tko je ovlasti prekoračivao”, poručio je.

Gost emisije N1 na 1 je rekao da se stvaraju uvjeti za organizirano rješenje ove složene situacije, te da na mnogim razinama vlasti ne postoji volja za rješenjem. Na pitanje novinarke N1 čiju podršku ima – a tko je vršio opstrukcije, kazao je:

“Pitanje provocira odgovor koji bi stvarao podjele. Tražite odgovornost za one koji ne sudjeluju i satisfakciju za one koji sudjeluju. Imao sam podršku Predsjedništva, Vijeća ministara, Parlament pokazuje interes i niže razine vlasti. Imao sam osporavanja odluka i postupaka na svim ovim razinama. Pozitivni i negativni elementi našeg sustava i stanja se vrlo očigledno vide na mnogim aspektima ove krize. Predsjedništvo, koliko je god izostajalo ranije da se donese odluku o angažiranju OS BiH, Vijeće ministara odbijalo da prihvati donošenje nekih akata, odluke za prijem novih policajaca u Graničnu policiju, u prethodnih nekoliko mjeseci se sve to dogodilo”, pojasnio je Cikotić.

Vijeće ministara je usvojilo akcijski plan i formiralo radnu grupu o izradi strategije, napomenuo je i dodao da je proglašen centar izvan gradske sredine.

“To su elementi novog pristupa upravljanja migracijama. Trebat će još mjeseci, možda i godine da se teret krize rasporedi. Napravili smo plan u okviru Ministarstva, nastojat ćemo i očekujemo da ćemo imati podršku i razumijevanje da se prihvatni centri rasporede i na istočnoj granici, sjevernoj, južnoj, što bi značilo da Republika Srpska i županije s hrvatskom većinom preuzmu manji dio tereta”, najavio je Cikotić.

Istaknuo je i neophodnost formiranja posebnog tijela koje će se baviti pitanjima migracija i azila.

“Sada nemamo političku volju, zakone koji su primjenjivi, nemamo ni tijelo koje je odgovorno za upravljanje migracijama”, dodao je, rekavši da se razmišlja se o novim agencijama, jer su trenutne potkapacitirane.

“Ne vidim da se na agilan način radi na Zakonu o strancima, azilu, kontroli državne granice – jer aktualni nemaju potencijal da odgovore na ovakav broj ilegalnih migranata koji prelaze granicu i da te službe imaju broj ljudi da urade sve aktivnosti koje su vezane za identifikaciju, praćenje smještaja”, naglasio je Cikotić za N1.

Pojasnio je da je fizički teško zatvoriti granicu u potpunosti, te da su mnoge države već to pokušale ogradama i betonima, ali nisu uspjele. Ipak, pojačana je kontrola istočne granice.

“Angažirali smo EUFOR da u granicama svog mandata nadzor i obavještajni rad na istoku stavi u funkciju kontrole granice. Uključili smo OSA-u i agencije za primjenu zakona da rade na hapšenju kriminalnih skupina koje se bave krijumčarenjem migranata”, izjavio je.

Sve to je, prema ocjeni Cikotića, utjecalo na smanjenje broja migranta u Bosni i Hercegovini, smanjilo je njihov prosjek kretanja u BiH, a u svemu je pomogla i zima. Istaknuo je Cikotić da se do sada pokazalo da 90 posto migranata ipak završi na željenim lokacijama, te da je to tok kojim se neminovno ide, i podsjetio da migracije se ne mogu promatrati samo kao sigurnosni problem – nego je to tektonski – globalni proces.

Za N1 je otkrio da u BiH trenutno boravi ispod 7.000 migranata. 4.500 na prostoru ŽS, 2.500 na prostoru USŽ. U kampu Lipa ih je blizu četveroznamenkastog broja, između 980 i 990 migranata./HMS/