Nina Bukejlović predložila svoju majku i tetku u Klub Bošnjaka Vijeća naroda RS

*Novoizabrana zastupnica SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nina Bukejlović predložila je svoju majku Aidu Prešić i svoju tetku Almu Vidojević za izaslanice u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS, saznaju “Nezavisne novine”.*
Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjerilo je listu koju je predložila Bukejlović, a na njoj su pored majke i tetke i nositelj liste Vedran Sofić, te Adnan Isić.
Izbor izaslanika je na dnevnom redu sutrašnje sjednice NSRS, a da bi Aida Prešić, prenosi CAPITAL, sjela u udobnu izaslaničku fotelju, bit će dovoljno da za nju glasa njena kćerka i novoizabrani zastupnik SNSD-a, inače bivša predsjednica Omladine SDS-a.
Treba napomenuti da je Aida Prešić u dugogodišnjoj izvanbračnoj vezi s predsjednikom dobojskog SNSD-a i nekadašnjim šefom dobojskog SDS-a i dugogodišnjim gradonačelnikom ovog grada Obrenom Petrovićem.
Nina Bukejlović nije bila raspoložena odgovoriti na jednostavno pitanje – je li joj Aida Prešić majka.
“Nemojte me to pitati, ne želim odgovarati na to tko je kome majka ili otac”, kratko je rekla Bukejlović za CAPITAL.
Na pitanje zašto je predložila majku za izaslanicu i smatra li da je to primjereno, kratko je rekla “doviđenja” i prekinula razgovor.
*Oduzet mandat*
Podsjećamo, Nina Bukejlović je prije četiri godine bila izabrana za zastupnicu kao kandidatkinja SDS-a, ali joj je SIP oduzeo mandat zbog kršenja Izbornog zakona BiH.
Naime, utvrđeno je da se Bukejlović na tim izborima izjasnila kao Bošnjakinja, dok se dvije godine ranije kada je izabrana za odbornicu u dobojskoj skupštini izjasnila kao Srpkinja.
Pored toga, treba istaknuti da je aktualni potpredsjednik dobojske Skupštine Miloš Bukejlović koji se u javnosti spominje kao najozbiljniji kandidat za novog ministra pravde RS donedavno bio muž Nine Bukejlović. Protiv njega je kao što su jučer pisali mediji, Transparency international BiH podnio prijavu zbog sukoba interesa, jer se nalazi na ukupno šest funkcija.
Posebno interesantno je da i Miloš Bukejlović ima svoju kandidatsku listu. Predvodi je Marko Jorgić, a na njoj su još Mladen Joksimović i Danijela Nikolić.
Kada je riječ o Doboju i novoizabrani zastupnik Pokreta za državu Sevlid Hurtić predložio svoju kandidatsku listu za Vijeće naroda RS.
Nositelj liste je njegov rođak i donedavni odbornik u skupštini Doboja Amir Hurtić koji je prije nekoliko dana podnio ostavku na odbornički mandat da bi mogao biti kandidat za Vijeće naroda.
I Amiru Hurtiću će za izaslaničku fotelju biti dovoljno da za njega glasa samo rođak Sevlid.
Ni najveća oporbena stranka nije imuna na rodbinske veze, pa je tako nositelj kandidatske liste SDS-a i budući izaslanik ove stranke Nikola Kovačević, inače šura prvog čovjeka SDS-a Milana Miličevića. Za razliku od Prešić, Kovačević je dugogodišnji aktivista i dužnosnik teslićkog SDS-a./HMS/

more recommended stories