NIKŠIĆ: Direktora OSA-e ćemo imati za dan-dva, želimo UNO

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić danas je u sjedištu te stranke komentirao proces formiranja vlasti na federalnoj razini, te izrazio očekivanje da će uskoro biti zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj bi trebali biti imenovati predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH.

– Kada su u pitanju potpisi u kojima smo već govorili to vode šefovi klubova deklarirane parlamentarne većine i neki je rok da to bude do četvrtka prikupljeno.

Prikupljanje potpisa je obveza koju su preduzele članice parlamentarne većine, šefovi klubova, pa ćemo vidjeti tko će izvršiti svoju obvezu ili eventualno ako netko neće – rekao je Nikšić.

Želimo formirati Vladu FBiH

Dodaje da se potpisima želi demonstrirati postojanje parlamentarne većine s kojom treba biti izabrano rukovodstvo Federacije BiH.

– Želimo formirati Vladu FBiH, a naravno da ćemo o tome informirati i one, u slučaju blokade, koji imaju jedini alat da deblokiraju tu situaciju, a to su predstavnici međunarodne zajednice.

Nikšić je istaknuo kako očekuje reakciju OHR-a ukoliko dođe do blokade koju najavljuje SDA.

– Naravno da očekujemo ako dođe do blokade. Svugdje u svijetu onaj tko ima parlamentarnu većinu pravi vlast. BiH može biti izuzetak, pa smo i izuzetak u tome da imamo OHR za te stvari – izjavio je lider SDP-a.

Dakle, ne prikupljaju se potpisi da bi se njima uputili nego da bi se prezentirali rukovodstvu Federacije BiH, a svakako da će o tome biti informirani predstavnici međunarodne zajednice – naglasio je Nikšić.

O imenovanju direktora UNO-a

Nakon formiranja vlasti na državnoj razini potrebno je pronaći kadrovska rješenja za državne agencije i institucije, a Nikšić je prokomentirao pitanje imenovanja direktora Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

– U ovom rasporedu agencija Uprava za neizravno oporezivanje ostala je Federaciji i smatram da je to fer i pošteno jer imamo ministra financija na državnoj razini iz SNSD-a.

U Federaciji BiH ministarstvo financija je HDZ-ovo. Mi smo jako zainteresirani da preuzmemo odgovornost za UNO i spremni smo praviti određene zamjene – istaknuo je Nikšić.

On je prokomentirao i imenovanje novog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

– Radimo na tome intenzivno ovih dana. U ovih dan-dva ćemo iskristalizati zajedničko ime koje bi onda ponudili Vijeću ministara.

Ovo što pišu mediji, meni je najdraže kada to demantiramo konkretnim imenovanjima – poručio je Nikšić./Fena/HMS/