Nikolić kritizirao kampanju EULEX-a. EULEX odgovorio

Europska pravosudna misija na Kosovu (EULEX) odgovorila je u petak da nije nadležna za odobravanje ili odbijanje ulaska na Kosovo nakon što je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić oštro osudio šutnju te misije na njegov zahtjev da na Kosovu 7. siječnja nazoči božićnoj liturgiji.
Glasnogovornica misije EULEX Irena Gudeljević objasnila je da ured predsjednika Srbije zahtjev treba dostaviti dužnosnicima Europske unije (EU) u Beogradu, izvijestila je Radio slobodna Europa (RFE).
“Zahtjev za ulazak srbijanskih dužnosnika na Kosovo šalje se posebnom predstavniku Europske unije u Beogradu. Ured posebnog predstavnika EU u Prištini prosljeđuje taj zahtjev kosovskoj vladi, a odgovor se vraća na isti način, tako da smo mi samo informirani o svemu tome”, rekla je Gudeljević za RFE, a prenijeli su beogradski mediji.
Potpredsjednik vlade Kosova Hajredin Kuqi izjavio je u Prištini Radio televiziji Kosovo da je zahtjev predsjednika Srbije odbijen uz obrazloženje da se posjeti srpskog čelnika mogu dogoditi samo na temelju reciprociteta, onda kada čelnicima kosovskih institucija bude dopušteno da posjete Albance u Preševskoj dolini. Kuqi je rekao da je odluka donesena nakon konzultacija s međunarodnim partnerima.
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je ranije u petak najoštrije osudio misiju EULEX što mu nije odgovorila na zahtjev i omogućila da u pravoslavnom manastiru Gračanica na Kosovu 7. siječnja nazoči božićnoj liturgiji.
(Fena)

more recommended stories