Published On: Thu, Jun 20th, 2013

Nikolić: Dodjela datuma Srbiji za pregovore s EU donosi stabilnost u regiji

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i američki veleposlanik u Beogradu Michael Kirby složili su se danas da bi dobivanje datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora Srbije sa Europskom unijom 28. lipnja bio poztivan signal koji bi pridonio uspostavljanju trajne stabilnosti na Balkanu.

Kirby je tijekom razgovora s Nikolićem rekao da Sjedinjene Američke Države smatraju kako je Srbija zaslužila dobiti datum za otpočinjanje pristupnih pregovora i vjeruju da će pozitivan ishod današnjih razgovora u Bruxellesu pridonijeti da odluka Europske komisije zaista bude takva, priopćeno je iz Nikolićevog ureda, javio je Tanjug.

Nikolić je ocijenio da je Srbija u prethodnom razdoblju vratila svoj ugled u svijetu, učinila mnogo radeći na stabilizaciji prilika u regiji, jačala institucije i pravni poredak u zemlji, normalizirala odnose sa svim svojim susjedima i ušla u pregovore s privremenom administracijom iz Prištine, prije svega da bi riješila problem Kosova i Metohije, i na taj način omogućila bolji život svim građanima južne pokrajine, navodi se u priopćenju.

“Sporazum koji je postignut je dobar, jer podrazumijeva kompromis dvije strane. Sada je vrijeme da bude proveden i da i Beograd i Priština iskreno pristupe implementaciji. Dobivanje datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora bilo bi nešto što je Srbija svojim napornim radom u prethodnih godinu dana zaslužila, a ne nešto što joj je poklonjeno, dok bi negativna odluka bila greška koja bi nanijela štetu i Srbiji i ugledu EU”, istaknuo je Nikolić.

Nikolić i Kirby razgovarali su i o većem angažiranju Vojske Srbije u međunarodnim mirovnim misijama, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.