Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Nikolić: BiH polako nestaje pred našim očima, čekam da me Josipović pozove

Must Read

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da nije ljut na predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića, da ne zna razlog njegove ljutnje i da će prihvatiti razgovor kada ga Josipović bude pozvao.

“Čekam da se odljuti. Ja ne živim u prošlosti. Ne pitam kad je tko protiv koga ratovao, to može samo na jubilejima da se govori, ili kako je izgledao rat. Današnjoj djeci govoriti o ratu, a ne pričati im što ih čeka sutra je besmisleno”, rekao je Nikolić u intervjuu makedonskoj televiziji “Sitel”.

Govoreći o Hrvatskoj koja je na ulazu u EU, Nikolić kaže da je ona i dalje prihvatljiva za Uniju iako nije riješila problem protjeranih Srba.

“Hrvatska nije riješila problem Srba koje je protjerala, kojima nije vratila imovinu i kojima ne dozvoljava da uživaju u njoj, nije im omogućila ni miminum osnovnih ljudskih prava, ali je iz nekog razloga prihvatljiva za EU”, kazao je Nikolić.

Dodaje da će Srbija nastaviti “mirno i strpljivo s Hrvatskom uređivati svoje odnose” i otklanjati neriješena pitanja.

“Pozvao sam hrvatske predsatvnike da kažu koja pitanja Srbija nije riješila, kako bi ih riješili, ali sam zato otvorio niz pitanja koje Hrvatska nije riješila i neće. Međutim, Hrvatska je miljenik EU, uvek je bila favorizovana, pa tako i sada. Srbiji se priča o problemu loših privatizacija i lošeg urađenog pravosuđa, pa je to i razlog zašto ne možemo biti član EU”, kzao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je dodao da, s druge strane, pravosuđe i privatizacija u Hrvatskoj nisu ništa bolje urađeni nego u Srbiji, a možda čak i lošije.

“Kad biste pogledali Hrvatsku kako izgleda pravosuđe i privatizacija i oblast ljudskih prava shvatili biste da je to mnogo lošije urađeno nego u Srbiji…Otkud tolika razlika među nama? Mi smo tek kandidati za EU, nemamo još datum za otpočinjanje pregovora, a Hrvatska će sljedeće godine postati punopravni član”, rekao je Nikolić.

Govoreći o odnosu s Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom, Nikolić je kazao da “Srbija ne svojata RS i da je narod u tom entitetu taj koji odlučuje kako će živjeti”.

Nikolić je podsjetio na obveze koje Srbija ima prema RS po Daytonskom sporazumu, ali i na ekonomsku i trgovinsku suradnju.

“Ne odbacujem centralu BiH u Sarajevu, nemam na to pravo. Mi smo prihvatili Daytonski sporazum i po njemu je Bosna država sastavljena od dva entiteta”, ukazao je Nikolić i dodao da ta država ne funkcionira i da “polako nestaje pred našim očima”.

Nikolić je poručio da nije Srbija ta koja će pogaziti Bosnu i Hercegovinu.

Nikolić se osvrnuo i na odnose sa svojim do nedavno prvim suradnikom, a sada liderom stranke koju je osnovao.

Na pitanje ima li prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić njegovu podršku, Nikolić je odgovorio potvrdno.

“Ja sam ga postavio na to mjesto. Drugi čovjek u Srbiji to ne bi mogao obavljati i Vučićeva energija se polako već prenijela i na policiju i tužiteljstvo… Vučić neće stati dok ne istraži sav kriminal i dok svi kriminalci ne odu u zatvor i tu ima moju potpunu podršku”, izjavio je Nikolić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Murphey Pristaje na Gotovinsku Isplatu Plaća: “Ali 10% Meni!”

U bizarnom preokretu diplomatske sapunice, američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, pristao je na prijedlog HDZ-a o...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -