Published On: Pet, pro 28th, 2012

NIKAD A MOŽDA NI TADA: BiH neće u EU ni za 10 godina

Bosna-i-Hercegovina-EUMinistar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ocjenjuje da je 2013. ključna godina za kandidaturu BiH za ulazak u Europsku uniju, ali smatra da do prijema naše zemlje u europsku zajednicu država neće doći bar za narednih 10 godina.
– Daleko smo od EU i mislim da nemamo šansi za ulazak u Uniju u narednih 10 godina. To je moja procjena i volio bih da griješim, dodao je.
Šarović je sinoć za bijeljinsku BN televiziju izrazio zabrinutost jer će BiH ulazak Hrvatske u Europsku uniju dočekati nespremna.
Ističući da će ulaskom Hrvatske u Uniju gospodarstvo BiH mnogo da izgubi, naglasio je da nijedan proizvod koji ne ispunjava Europske standarde više neće moći da bude izvezen u Hrvatsku.
– BiH se nije pripremila za ovaj događaj i taj zaostatak će gospodarstvo itekako da osjeti u negativnom smislu. Taj ogromni zaostatak, koji se mjeri godinama, ne možemo objektivno stići ili stići u potpunosti. To vrijeme smo, na neki način prespavali, jer se za ulazak Hrvatske u EU znalo i prije dvije godine, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i dodao da bi se ”u mnogo komotnijoj atmosferi” dočekao ulazak sjevernog bh. susjeda u Europsku zajednicu da su nadležne institucije reagirale na vrijeme.
Ključni ekonomski partneri BiH su Srbija, Hrvatska i Njemačka i ona mora da ima veoma dobre odnose s ovim državama, rekao je Šarović i istaknuo da se i Sarajevo i Beograd moraju što više orijentirati na jačanje međusobnih odnosa.
Kazao je da BiH mora jačati odnose sa Srbijom te da se Sarajevo ”mora otvoriti i usmjeriti ka Srbiji da suradnja ne bi ostala samo na relaciji Republike Srpske i Srbije”.
– Jedan broj političara je ”zarobljenik sindroma okretanja unazad” i mislim da to nije dobro. U realnom životu i praksi će se desiti da odnosi dviju zemalja zaostaju u mnogim elementima, ali da odnosi Republike Srpske i Srbije napreduju i to jeste činjenica, na štetu drugog dijela BiH, Federacije BiH, što smatram da nije dobro, kazao je Šarović.
Upozorio je i da će 2013., po svim ekonomskim pokazateljima, biti gora od ove godine.