Subota, 15 lipnja, 2024

Nije sporan samo TikTok. Francuzi upozoravaju i na druge strane platforme kao WhatsApp, Instagram

Must Read

U tipičnom francuskom potezu, najviši francuski zakonodavci odbijaju stati na stranu Sjedinjenih Država i izdvojiti kineski TikTok, kao jedinu spornu platformu.

Ovog su tjedna visoki članovi francuske Nacionalne skupštine snažno poticali svoje kolege zastupnike da “ograniče” svoju upotrebu aplikacija društvenih medija i servisa za razmjenu poruka. Preporuka uključuje TikTok u kineskom vlasništvu koji je u srcu oluje s obje strane Atlantika, ali također upozoravaju na američke platforme kao što su Snap i Metin WhatsApp i Instagram, uz Telegram, koji su osnovali Rusi i Signal.

“S obzirom na posebne rizike kojima obnašanje njihovog mandata izlaže zastupnike koji koriste ove aplikacije, želimo apelirati na vašu iznimnu opreznost i preporučujemo da ograničite njihovu upotrebu”, napisali su Marie Guévenoux i Eric Woerth iz Renesansne stranke Emmanuela Macrona i Eric Ciotti iz konzervativni Les Républicains.

Francuska priča o stavljanju kineskih i američkih tvrtki u isti koš u oštroj je suprotnosti s potezima drugih europskih zemalja, uključujući nizozemsku vladu, koja je odlučila ciljati na aplikacije iz zemalja koje provode “ofenzivni cyber program” protiv Nizozemske, poput Kine , Rusije, Sjeverne Koreje i Irana.

Odbijanje biranja strana i slijeđenja geopolitičkog vodstva Sjedinjenih Država duga je politička tradicija u Francuskoj, koja se često optužuje za antiamerički pristup. Tijekom Hladnog rata francuski predsjednik Charles de Gaulle pokušao je svoju zemlju postaviti kao alternativu između američkog kapitalizma i komunizma Sovjetskog Saveza.

“Francuska nije oplakivala gubitak svoje moći i pokušava uskrsnuti takozvani treći put, koji također zastupa europski povjerenik Thierry Breton”, rekla je Asma Mhalla, predavačica tehnološke geopolitike na Sveučilištu Columbia and Sciences Po. “Ovo će poslužiti kao politički argument da se francuski suverenitet i francuska tehnologija vrate u igru”, dodala je, tvrdeći da će sljedeći korak vjerojatno biti promoviranje francuskih aplikacija umjesto toga.

Pismovisokopozicioniranih zastupnika potiče članove parlamenta da koriste francuski softver WIMI umjesto stranih aplikacija.

Njihov glavni problem sa stranim aplikacijama društvenih medija je taj što su kineski i američki zakoni ekstrateritorijalni. Osobni podaci prikupljeni putem platformi, uključujući kontakte, fotografije, videozapise te profesionalne i osobne dokumente, mogle bi koristiti strane obavještajne službe, tvrdili su u svojoj e-poruci.

Tijekom Macronova mandata, Francuska se svim silama borila protiv američkog Zakona o ‘oblaku’, dijelu zakona koji američkim vlastima omogućuje zaplijenu podataka pohranjenih na američkim poslužiteljima čak i ako se nalaze u inozemstvu. Pariz je čak smislio poseban skup pravila za usluge u ‘oblaku’ kako bi pokušao zaštititi europske podatke od izvanteritorijalnog dosega Washingtona.
U Kini zakon o obavještajnoj službi također zahtijeva od domaćih tehnoloških kompanija da predaju podatke državnim tijelima o predmetima bilo gdje u svijetu.

“SAD su svjesni da svi njihovi argumenti protiv TikToka, a to znači da je kineski zakon ekstrateritorijalan, nespretno ponavljaju ono što im Europljani predbacuju već neko vrijeme”, rekla je Mathilde Velliet, istraživačica tehnološke geopolitike na Francuskom institutu za međunarodnu politiku.

“S druge strane,” dodala je, “SAD također vjeruje da ih se ne može staviti u istu poziciju kao KinU, jer su europski saveznici s drugačijim političkim i sigurnosnim odnosom i jer je to demokracija.”

Washington i glavni gradovi EU-a, uključujući Pariz i Bruxelles, također vode dijalog o pitanjima sigurnosti podataka i kibernetičkoj špijunaži, što nije slučaj s Pekingom, piše POLITICO.

U hodnicima Nacionalne skupštine, međutim, odluka najviših zastupnika da opozovu strane platforme iz SAD-a i Kine bila je vrlo dobrodošla. “Sve počinje izgledati kao treći put, koji bi bio europski suverenitet”, rekao je Philippe Latombe, zastupnik iz Macronove savezničke stranke Modem. – I to su dobre vijesti.

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -