Nije li sramota Hrvata u BIH da ovaj dedica još uvijek nije evakuiran iz Sarajeva? I danas živi u strahu i govori što mu sastave…

Bivši član Predsjedništva Republike BiH iz reda hrvatskog naroda, koji je tamo doveden silom (od 1993. do 1996. godine) deda Komšić ponovno je pročitao tekst koji su mu sastavili:

“Međunarodna zajednica nama je propisala dva ustava, jedan je federalni, a drugi je onaj dejtonski i oni također imaju odgovornost za ovo stanje u kojem se naša država u ovom trenutku nalazi. Stranci, odnosno ovi odgovorni izvan naše zemlje kažu da nam je država nefunkcionalna, neracionalna i nedemokratska. Ako se ide u promjene u ovoj zemlji onda Ustav moramo promijeniti u tim dijelovima da bi ona bila funkcionalna, racionalna i demokratska”, kazao je Komšić u Centru za kulturu u Mostaru gdje je govorio na tribine o izmjenama Ustava BiH u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV), Srpskog građanskog vijeća (SGV), Foruma parlamentaraca BiH 1990 i Mostarskog. “Po Ustavu postoji mogućnost blokade naših institucija i sad se nalazimo u tom stanju. Imamo blokadu Predsjedništva, Parlamenta, državne i federalne vlade i tako dalje.To su stvarnosti našeg Ustava i utim djelovima se on mora promjeniti da se to onemogući. Imamo neracionalnu državu jer imamo pet nivoa vlasti, a u svijetu ne postoji takva zemlja s toliko nivoa vlasti, s tolikom birokracijom i tolikim odljevom društvenog bruto proizvoda. Mi svi da radimone možemo nraditi ovogadministraciji, koiko ona može potrošiti. Ni Švedska, ni velika Njemačka ne bi mogle podnijeti ovoliku državnu administraciju “, rekao je Komšić. “Građani u Republici Srpskoj (RS) i u Federaciji BiH međusobno nisu jednaki. U RS imate aktivno pravo glasa, a nemate pasivno, ne možete biti birani ako niste Srbin. U Federaciji Srbin ne može biti biran u Predsjedništvo iz Federacije, mora biti građanin RS-a. Dakle Srbi u Federaciji mogu birati Hrvata i Bošnjaka, ali ne mogu Srbina, a to je elementarna građanska neravnopravnost i ugrađena je u naš ustav i to se mora ukloniti”, naglasio je Komšić.”To su stvari o kojima mi moramo govoriti. Vrlo važno je da se oko ovoga jave nevladine organizacije, mediji i sami građani, da protestiraju protiv ovoga jer i stranci koji su zainteresirani za naše stanje žele stav građana oko ovoga. Zato su i tribine poput ove u funkciji, da se potaknu građani i da traže promjene. Oni moraju shvatiti da mi ne želimo živjeti pod ovakvim režimom” , zaključio je Komšić.

SDA baš nema milosti. Razumijemo što iskorištavaju Željka Komšića, čovjek je na krilima SDA nacionalizma oteo lijepe pare Hrvatima. No zašto čika Ivu, čovjeka u dubokoj starosti, ne puste na miru? Zar je i on malo uradio?