Subota, 13 travnja, 2024

Nije li BIH najlakše preurediti po američkom principu? SBHD – Sjedinjene bosanskohercegovačke države

Must Read

Sarajevski lobiji, koji imaju famozno jak utjecaj na američke političare u BIH, u taktičkoj su prednosti pred ostalim političkim elitama iz razloga što se Amerikancima predstavljaju kao jedini narod u BIH koji baštini američke vrijenosti, koji se zalaže za građansku kulturu  i nadetnički koncept. Amerikanci , budući da ne poznaju toliko povijest ovih prostora, u njihovim političkim postavkama ne vide zcrtane ciljeve monoetničkog nacionalizma. Ono govore o građanskom dajmo ih podržimo. I tako ta priča odlazi već u drugo desetljeće podrške većinskom nacionalizmu.

Taj isti nacionalizam postaje pomalo uteg i samim Bošnjacima. Država stagnira. Metropola se radikalizira. BIH postaje lagan plijen radikalima s Istoka.

Odnosi sa Srbima i Hrvatima sve su lošiji. Ne jača unutarnja kohezija zemlje. Tko od BH političara može staviti potpis i 50 godišnje jamstvo na život BIH bez vanjske sile pritiska?

Poraz međunarodne zajednice upravo je u toj činjenici – nikako ne mogu pronaći način djelovanja koji bi zemlju jačao iznutra. Podrškom većinskom nacionalizmu uporno slabe koheziju BIH.

Zašto međunarodna zajednica ne mijenja svoje poslanike koji ne razumiju BIH, i rade na njenom unutarnjem razdoru? Recimo Inzka.

U to ime podrške većinskom nacionalizmu krše se prava na kanale na jezicima BH naroda, na posebne identitarne i kulturne autonomije. S druge strane USA ne krši posebna prava posebnih američkih etničkih skupina. Mnoštvo je kanala u USA na latino jezicima, škola koje se otvaraju po potrebi ove ili one jezične zajednice. Crkve ove ili one etničke skupine. Jedno im je zajedničko – sve su to američke TV kuće, američke crkve, američke džamije. Patriotizam prema USA-u nije problem osjetiti. Država prihvaća tebe takav kakav jesi, što ti ne bi prihvatio nju?

Ono što iste te elite prešućuju kada govore Amerikancima, koji doista jesu najutjecajniji faktor u BIH, jeste da je SAD federalizirana zemlja.

Kada bi se američki model prekopirao na BIH država bi bil kudikamo jeftinija a godišnje bi se uštedilo preko 1.4 milijarde KM.

Kakav bi to bio model?

BIH bi prestala postojati. Proglasila bi se Federalna republika BIH. FRBIH, kao savez BH federalnih jedinica. Kako ne bi bilo prepucavanja oko crtanja karata postojeće mape bi se zadržale.

Tako bi Brčko distrikt postao ono što je Washington DC danas. Glavni grad zemlje, područje BIH koje ne bira ljude u senat.

Sjedinjene države BIH bile bi sastavljene od 11 “federal states”. Ukoliko bi neke federal states u FBIH obostrano potpisale ujedinjenje ili promjene granica to bi potvrdio Senat. FRBIH imala bi gornji i donji dom. Kao i u USA.

Predsjednik BIH bio bi samo jedan i birao bi se elektorskim putem kao i u USA.

Zapravo je čudno da USA diplomati u BIH nikada nisu predložili ovako jednostavno rješenje za BIH.

Rješenje koje jača državu, rješava nacionalna pitanja i BIH daje šansu.

Poskok.info

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -