Published On: Pon, kol 22nd, 2016

Nije crkva jedina na meti vandala: Evo što se dan ranije dogodilo Bošnjacima u Kotor Varoši…

Žestoke osude danas stižu na adresu BiH i njenog glavnog grada povodom napada na pravoslavni Hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu, koji se desio tijekom jučerašnjeg dana. Hram je zapaljen tako što je kroz prozor ostave ubačena zapaljiva materija.

Reakcije stižu i iz Bosne i Hercegovine, uz zahtjeve da se počinitelji ovog vandalskog čina što prije otkriju.
Međutim, nije pravoslavna crkva u Sarajevu ovih dana jedina na meti razularenih napada.
Kako DEPO Portal saznaje, i stanovnici Kotor Varoši – u naselju Kukavice, imaju razloga za uznemirenost, a povod je bahato ponašanje skupine građana koji su prije nekoliko dana s istaknutim srpske obilježjima, te uzvicima “Ovo je Srbija”, “Balije napolje” i drugim pogrdnim nazivima, sijali strah među tamošnje stanovništvo, domicilne Bošnjake – većinom povratnike.

Dogodilo se to nakon vaterpolo utakmice na Olimpijskim igrama u Riju, kada je Srbija osvojila zlatnu medalju u okršaju s Hrvatskom.
Kako kažu očevici ovog nemilog događaja, pomenuti izgrednici su autima čak narušili privatni posjed tamošnjeg lokalnog imama, i tamo također uzvikivali pogrdne riječi.
Bilo bi u interesu svih u BiH, ali iu susjedstvu, da se i ovi izgrednici otkriju, kao i što se zaista toga dana događalo u Kotor Varoši, inače mirnom bosanskom gradiću iz kojeg su dolazile samo riječi hvale o suživotu.