Utorak, 16 srpnja, 2024

NIJE CENTRALIZACIJA SAMO U BIH: Zagreb četiri puta bogatiji od obale

Must Read

Prvi put otkada je Hrvatska za potrebe statistike Europske unije podijeljena na kontinentalnu i jadransku, Financijska agencija usporedila je produktivnost tvrtki u dvjema regijama.

Prema računici Fine, u kontinentalnoj Hrvatskoj produktivnost rada (dobiva se dijeljenjem ukupne dobiti s ukupnim brojem zaposlenih u poduzećima) iznosila je 14.557 kuna, dok je u jadranskoj isti pokazatelj gotovo četiri puta manji, odnosno 4357 kuna.

Ukupan je poduzetnički prihod u 14 županija svrstanih u kontinentalnu regiju iznosio 490 milijardi kuna, uz pripadajuću dobit od osam milijardi kuna. Poduzeća u sedam jadranskih županija ubrala su 128 milijardi prihoda, zaradivši profit od milijarde kuna. Opet, dakle, značajne razlike između “gornje” i “donje” Hrvatske, koje, prema ocjeni direktorice dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge poslodavaca Vesne Ivić-Šimetin, nikoga ne bi trebale čuditi.

– To je logičan ishod mnogih čimbenika koji utječu na poslovanje poduzeća i nitko ne bi trebao biti iznenađen takvim odnosom gospodarstava kontinentalne i jadranske Hrvatske. U Zagrebu se nalaze tvrtke poput HT-a, Ine i HEP-a, koje generiraju najveći dio ukupnog prihoda našega gospodarstva.

U glavnom gradu je i najveći dio industrijskih grana koje generiraju najveći dio dodane vrijednosti našeg gospodarstva, kao što su financijski, IT i energetski sektor – podsjeća direktorica HUP-a za Dalmaciju, dodajući kao prednosti “sjevera” i to što su u Zagrebu “najvažnije državne i financijske institucije, pa su izvori informacija, javne nabave i novca znatno veći”.

Dodana vrijednost

No, razlike su posljedica i vlastitih slabosti gospodarstva na jugu zemlje.

– Osnovica dalmatinskoga gospodarstva je turizam, gdje nema tako visoke dodane vrijednosti kao, primjerice, u financijskoj industriji. Osim toga, velike prihode mogu ostvarivati veliki hoteli, kakvih u nas nema dovoljno, potrebne su investicije, čiji povrat također ne ide brzo. Uz to, kod nas je propalo puno industrije, mnogo je tvrtki završilo u stečaju i to se moralo odraziti na ukupni rezultat gospodarstva – kazala nam je Vesna Ivić-Šimetin.

I u slučaju kada se produktivnost rada mjeri dijeljenjem ukupnog prihoda po zaposlenome, kontinentalna Hrvatska uspješnija je od jadranske – 785 tisuća kuna prihoda po zaposlenome na sjeveru spram 539 tisuća kuna na jugu.
– Osim produktivnosti rada mjerenoj po oba kriterija, i ekonomičnost ukupnog poslovanja veća je kod poduzetnika kontinentalne Hrvatske – navodi se u analizi Fine.

Kao zajednička osobina obje regije, u analizi se ističu činjenice da većinu tvrtki i na sjeveru i na jugu čine mali poduzetnici (do 50 zaposlenih), te da su plaće kod malih poduzetnika i u kontinentalnoj i u jadranskoj Hrvatskoj manje nego u srednjim i velikim tvrtkama.

Prosječna neto plaća lani isplaćena u Dalmaciji, Istri i na Kvarneru iznosila je 4878 kuna, dok je na sjeveru bila 4993 kune.

Dakle, većoj produktivnosti usprkos, u kontinentalnom dijelu države radnici lani nisu značajnije više zarađivali od kolega na jugu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -