Published On: Uto, kol 20th, 2019

NI O ANP-U NI O MANDATARU Neustavno Predsjedništvo BiH ne bi trebalo odlučivati ni o čemu

Ključni problem Bosne i Hercegovine nije ni slanje ANP-a u Bruxelles ni imenovanje mandatara Vijeća ministara, već derogiranje Daytonskom mirovnog sporazuma i napad na njezin ustavni poredak. Izmjena zakona koji je u suprotnosti s Ustavom u svakoj zemlji je prioritet svih prioriteta, osim u BiH. BiH bi, stoga, najprije trebala srediti stanje u vlastitoj kući, dovesti ga u ustavne okvire, pa tek onda raspravljati o pitanjima članstva u europskim i euroatlanskim integracijama.

__________piše: Milan Šutalo I Hrvatski Medijski Servis

O čemu se radi? Naime, o vanjskoj politici, imenovanju veleposlanika, upotrebi Oružanih snaga, predlaganju proračuna i imenovanju mandatara Vijeća ministara odlučuje Predsjedništvo BiH, čija je personalna struktura, već treći (put) mandat, u koliziji s Ustavom BiH.

Podsjetimo, Ustav BiH u svoj preambuli jasno kaže kako ovu zemlju tvore Bošnjaci, Hrvati i Srbi, koji bi po logici stvari, po načelima demokracije, konačno i prema presudi Ustavnog suda BiH, kao suvereni Bosne i Hercegovine trebali biti predstavljeni u državnom vrhu zemlje. A što imamo sada? Srbi i Republika Srpska imaju svog predstavnika ( Milorada Dodika), drugi narod Bošnjaci izabrali su dva člana kolektivnog šefa države (Džaferovića i Komšića), dok Hrvati nemaju ni jednog.

Takvo neustavno Predsjedništvo ne bi trebalo ni raspravljati ni odlučivati ni o ANP-u, ni o mandataru, ni o bilo čemu, a svjedoci smo i da raspravlja i odlučuje- čime se ugrožava ustavni poredak zemlje. Zato bi vraćanje institucija vlasti u ustavne okvire trebao biti prioritet svih prioriteta, prije svega hrvatskih političara, a onda i svih drugih.

Izmjena Izbornog zakona BiH, prema presudi Ustavnog suda BiH, koja bi jamčila legitimno predstavljanje triju suverenih naroda u domovima naroda federalnog i državnog parlamenta i Predsjedništvu BiH, te promjena izbornih pravila za grad Mostar, kako bi se nakon više od 10 godina održali izbori u ovom gradu, trebala bi biti hitna zadaća oba doma Parlamenta BiH. Prije imenovanja mandatara i slanja ANP-a u Bruxelles. I bilo čega drugog

Jer, poštovanje i provedba presuda Ustavnog suda, primarno su test, odanosti načelima vladavine prava u svakoj državi. A tako bi trebalo biti u u BiH. Uostalom, i u Mišljenju Europske komisije o koracima koje BiH treba napraviti da bi dobila status kandidata za članstvo u EU, jasno stoji “provesti presude Ustavnog suda BiH”. Među ostalim.