Utorak, 23 travnja, 2024

New York Times pisao o Južnoj plinskoj interkonekciji, Mostar “preselili” u Bosnu i prišili mu uvredljivu etiketu “bastiona hrvatskog šovinizma”

Must Read

Američki New York Times pisao je o izgradnji Južne interkonekcije u Bosni i Hercegovini, navodeći da je ovaj projekat, koji ima za cilj da smanji ovisnost zemlje od ruskog plina, zaustavljen zbog etničkih nesuglasica. U tekstu se ističe da predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović želi da projekat bude pod kontrolom kompanije “koju će voditi etnički Hrvati”, te da želi uspostaviti tu kompaniju u “bosanskom gradu Mostaru”, etnički mješovitom gradu koji je “dugo bastion hrvatskog šovinizma”.

NYT navodi da, dok se SAD bore da obuzdaju krize na Bliskom istoku i u Ukrajini, također bore sa zastojem na Balkanu oko plinovoda u Bosni i Hercegovini, što je pitanje koje je opterećeno velikim geopolitičkim ulozima.

Ističe se da bi ovaj projekat “ozbiljno umanjio utjecaj Moskve u veoma nestabilnoj regiji“.

“Rusija je često koristila svoju kontrolu nad energijom kao oružje protiv Ukrajine u godinama koje su prethodile njenoj invaziji u punom obimu u veljači 2022. i od tada je koristila da podriva europsko jedinstvo nudeći pogodne energetske sporazume zemljama kao što su Mađarska i Srbija“, piše NYT.

Ističe se da Rusija nema teritorijalne pretenzije na BiH ili druge balkanske države, te da je njen glavni cilj bio da ih spriječi integraciju tih zemalja sa Zapadom.

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić rekla je da je projekat “mnogo je važniji od samo Bosne i Hercegovine ili buduće infrastrukture” u zemlji.

“Ovdje se radi o zatvaranju puteva za destabilizirajući utjecaj Rusije u Europi. Veliki put je naravno Ukrajina, a ovo je mali. Ali ako se ne zatvori, on će rasti”, navela je, te upozorila da bi to moglo proizvesti nestabilnost i izvan Balkana.

Za razliku od drugih europskih zemalja koje su diverzificirale opskrbu energijom nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, BiH je ostala u potpunosti ovisna od Moskve za svoj prirodni plin.

New York Times piše kako je James C. O’Brien, pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja, rekao je da BiH bez alternativnih zaliha sa Zapada riskira zaostati u procesu i postane ranjiva na pritiske Moskve na jedinstven način. O’Brien je nedavno posjetio Sarajevo u sklopu napora SAD da se pokrene proces kako bi se “uklonila ranjivost” zemlje.

Kako navodi NYT, glavni izvori energije u BiH su hidroenergija i lokalni ugalj. Ali dok prirodni plin iz Rusije čini manje od 5 posto ukupnog energetske potrošnje u zemlji, on pomaže napajanju velike vornice aluminijuma ( što je netočno, op hms) i toplane koje griju Sarajevo zimi.

“Republika Srpska, predvođena ratobornim srpskim nacionalistom Miloradom Dodikom, u više navrata je prijetila otcjepljenjem, što bi predstavljalo rizik da izazove novu rundu krvoprolića. Dodik, redovni posjetitelj Rusije, posljednji u srijedu, na sastancima s predsjednikom Vladimirom V. Putinom, zagovara poseban projekat plinovoda koji bi povećao isporuke plina iz Rusije. Njegov feud ima vlastitu plinsku kompaniju Gas-Res, koju kontroliraju etnički Srbi, i rafineriju nafte u ruskom vlasništvu koja ovisi od ruske nafte“, navodi NYT.

“Lider bosanskih Hrvata Dragan Čović, kaže da podržava predloženi zapadni plinovod, ali da želi da se stavi pod kontrolu kompanije koju će voditi etnički Hrvati umjesto postojećeg bosanskohercegovačkog operatera plinovoda, BH Gasa, sa sjedištem u Sarajevu, a koji vode Bošnjaci. Kompanija koju Čović želi stvoriti bi se nalazila u bosanskom gradu Mostaru, etnički mješovitom, ali dugo bastionu hrvatskog šovinizma“, piše New York Times čiji novinar osim što uvredljivo piše u Mostaru ne zna da je to središte Hercegovine.

U članku se ističe da su ove nesuglasice izazvale reakciju američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, koji je u pismima ministrima vanjskih poslova Bosne i Hrvatske osudio Čovića zbog opstrukcije “kritičnog projekta”.

O’Brien, pomoćnik državnog tajnika, pozivajući se na diplomatsku povjerljivost, odbio je reći jesu li hrvatski i bosanski ministri vanjskih poslova odgovorili na Blinkenovu izjavu. Oba ministra su odbila biti intervjuirana, piše autor teksta.

Čović, koji je također odbio biti intervjuiran, rekao je da želi samo zaštititi legitimne hrvatske interese, a ne blokirati put BiH u Europsku uniju.

Nihada Glamoč, direktorica BH Gasa, priznala je da su većina rukovoditelja i zaposlenih u njenoj kompaniji Bošnjaci, ali je rekla da nema potrebe za novim operaterom plinovoda koji bi predvodili Hrvati.

“Sve je to samo politička stvar”, rekla je ona, ističući da je njen jedini interes osigurati “raznovrsnu i stabilnu opskrbu” energijom.

Muris Čičić, ekonomista i predsjednik Bosanskohercegovačke akademije znanosti i umjetnosti u Sarajevu, opisao je prepirke oko plinovoda koji podržavaju SAD i napore Dodika da izgradi alternativu za dovođenje više ruskog plina kao “model disfunkcije Bosne”.

“Sve je u ovoj zemlji zasnovano na etničkoj diferencijaciji, čak i plin”, rekao je on i dodao: “Naši političari su podijelili sve što se može podijeliti i svaki dio stavili pod svoju komandu. To je izvan svake ekonomske logike”.

Svađe ne samo da su opstruirale zajedničko djelovanje u interesu cijele zemlje, rekao je Čičić, već je stvorilo i plodno tlo za Rusiju da progura svoje interese.

“BiH je točka razdvajanja između Istoka i Zapada – točka gdje Rusija lako može da izazove nestabilnost preko ljudi poput Dodika”, rekao je Čičić.

Dodao je da je Dodik možda najotvoreniji u izražavanju želje da prekroji granice zemlje i da je zadrži izvan Europske unije, ali da on nije sam u promicanju uskih etničkih i često korumpiranih interesa uz rizik da podstaknu tenzije, pa čak i nasilni sukob.

“Mi ovdje, nažalost, imamo dosta Dodika“, rekao je.

NYT navodi da je Europska unija prihvatila BiH kao “zemlju kandidata” 2022. godine, kao dio svojih napora da odgovori na ruski utjecaj na Balkanu nakon invazije Ukrajine. Međutim, navodi se da formalni pregovori nisu započeli, a da je izvršna ruka Europskog bloka u studenom dala “tmurnu ocjenu perspektive” zemlje, navodeći da nije postigla “nikakav napredak” u borbi protiv korupcije i sporo pristupa “socijalno-ekonomskim reformama” koje zahtijeva Bruxelles.

Ideja o izgradnji plinovoda za dopremanje plina iz susjedne Hrvatske postoji već skoro 15 godina, otkako je Rusija prekinula isporuku plina preko Ukrajine na Balkan 2009. godine.

“Bili smo jako uplašeni gašenjem 2009. godine i shvatili smo da imamo nultu energetsku sigurnost”, prisjetio se Almir Bečarević, koji je u to vrijeme vodio BH Gas.

On je rekao da je Gazprom, ruski energetski gigant, godinama izgledao kao “samo normalna kompanija koja prodaje plin”, ali da je vremenom “postajalo jasno da Gazprom igra političke igre”. Plin je, dodao je, “prerastao u veliku geopolitičku stvar”./HMS/

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

98 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

98 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
30.000 ✌️ - 🕋 !!!
30.000 ✌️ - 🕋 !!!
2 months ago

Ma natakarimo im i NYT na NEosuunećenog ☝️ – pa tamo tekbira izvjesni Mehmed Spahić (🐻➕🌳= bošnjo ) – nema to veze sa anglosaksonskim ološem ✌️ – ☝️ 🕋 !!

Hrvatski Plinovod će biti – a Bošnje mogu sam zasvirati flautu ako im se to ne sviđa 8-= !

Hrvatski šlajpek u hrvatski džep ☝️ – hrvatski šmajser na hrvatsko rame 😎 – hrvatski plin u hrvatskog Golfa 👌 !!!

Tekbiiiir ✌️ – 🕋 !!!

Anonymous
Anonymous
2 months ago

E moj srbo ,moj….dzaba krecis….

Anonymous
Anonymous
2 months ago
Reply to  Anonymous

turčine i ti bi na gu.zi.cu progovorio da možeš .

30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
2 months ago
Reply to  Anonymous

Dobri moj ✌️, poznajem i islam i muslimane kao hrđavu paru 👼 – mislim da je to glavni razlog što me braća muslimani baš nešto i ne vole 😒 😏 🤕 😢

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago

Kad bogovi umru,
sve će biti jedna vjera – I s l a m s k a .
Bismillah  –  بسم الله الرحمن الرحي

30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
2 months ago

Izgleda da Tebe onaj Tvoj efendija iz mejtefa nije dovoljno mlatio – a trebao je 😡 👿  !!!

Allah Ti, bolan, nije rođen, nije se ni ženio ☝️- umrijeti ne može ☝️ 🕋 😡 – ma ne može čak ni gripu dobit 😡 👿  !!!

Tako je to kad i efendija tekbira iz američkog šuupčeta 🙁 – a muslimanska mladež mu polupismena izlazi iz mejtefa 🙁 🙁

Na hajr ☝️ 🕋 !!!

MateMo
MateMo
2 months ago

SIKTER

Anonimac
Anonimac
2 months ago

E fukaro za ništa nisi. Sjedi jedan. A samo se ti na daj. I znadni što je na zlu stvoreno propasti mora. Ae Bog.

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago
Reply to  Anonimac

Šta kažu AmerikaNci :
nekada bh BoŠnjaci – katolici, koji sebe naZvaše Hrvatima,
su “bastion hrvatskog šovinizma” u BiH !!

Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
2 months ago

Ne praviš se ti toliko glup koliko to uistinu jesi.

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago

dok se nekadašnji  bh BoŠnjaci – katolici,
koji sebe naZvaše Hrvatima,
bave “hrvatskim šovinizmom” u BiH !!
Mi imamo sasvim neke druge planove !! 
_____________________
EKONOMSKO ČUDO U BiH: 
Financial Times rangirao Tešanj na četvrto mjesto evropskih gradova i regija budućnosti

Elhamdulilah – ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ

Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
2 months ago

Dok se nekadašnji bh Muslimani, Hrvati islamske vjere, Srbi islamske vjere, i Jugoslaveni, neopredjeljeni, koji sebe prozvaše Bošnjacima bave Hrvatima i Srbima iz Bosne ovi koračaju naprijed, a bošnjo nazad.

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago

EKONOMSKO ČUDO U BiH: 
Promet u Tešnju u 2023. iznosio nevjerovatnih 2,43 milijarde KM
_____________________________
Mostar 2,6 milijardi KM 
Banja Luka 2,2 milijarde KM 
Široki Brijeg 1,3 milijarde KM

a vi se i dalje baViTe “hrvatskim šovinizmom” !!
Elhamdulilah – ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ

Anonymous
Anonymous
2 months ago

Predsjednik Austrije dodijelio je najvece austrijsko priznanje Veliku zlatnu medalju casti NOBELOVCU I KNJIZEVNIKU PETERU HANDKEU POZNATOM NEGATORU GENOCIDA U Srebrenici
Trka ,ostavljaj tipkovnicu i pravac kmecanje americkoj i engleskoj ambasadi .Pozuri da ne zakasnis hahahahahahahaha

anonimno
anonimno
1 month ago

treba poslati inspekciju da vidimo od koga su dobili nepovratna sredstva i nepovratne kredite! Ko onako sposobni, onih par dzamija i jedna kuca cini cijeli grad. A, mozda je netko pogresno shvatio rijeci pjesme IZNAD TESNJA ZORA SVICE…pomislio bas im svanulo. opet muslemani friziraju podatke

Anonymous
Anonymous
2 months ago

Nastavak AU politike.
Odstraniti srpski i hrvatski faktor iz BiH stvaranjem nekog imaginarnog naroda-bošnjaci.
Niš’ novo.

vesela
vesela
1 month ago

Jadnici ugrozeni muslimani, samo zadirkuju dok ne dobiju po prstima! Zadojeni krivim mlijekom, lijecite se sikccuci ko crne guje, sve sebi prisvajaju, otimaju, ubrzo ce biti da su i pedofili, gey, tranvestiti osurgani sve vi i vasi! A, tako i jeste. Napokon eto imate nesto svoje! Pohvalite se!

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago
Reply to  Anonimac

@”Anonimac”
E fukaro za ništa nisi. Sjedi jedan. A samo se ti na daj. I znadni što je na zlu stvoreno propasti mora. Ae Bog.
________________________

haloooo P a P a K,
Nemaš predznanja pa teško pratiš nastavu
na “P o s k o k u”, 
na dopunskim satima si pasivan i nezainteresiran.
unosiš elemente nerazumnog jezika
h r v a t s k i riječnik ti je oskudan 

Nisam kriv
Nisam kriv
2 months ago

Pljuc. . .

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago
Reply to  Anonymous

Odoh sebi da kupim kokice i uživam !
____________________
Milanović: 
Ovo je nacionalna katastrofa, Plenković ima lukav plan

Plenković poslao priopćenje: 
“Notorni lažljivac i iskompleksirani luzer Milanović…

Milanović poslao priopćenje o Plenkoviću: 
“Lažov, zaštitnik kriminala, potrčko…”

Bo Hr
Bo Hr
2 months ago

Ma ja ba, ne valjaju ni oni. Samo su u z n i c i dobri i u pravu.
Sve vam vaše poganćersko

30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
2 months ago
Reply to  Bo Hr

Pa kako će valjati kad Meho tekbira iz anglosaksonskog tabora (NYT!) 👎 💔 🕋 – a svi znamo da Meho baš i nije neko anglosaksonsko ime 🤕 …

anonimno
anonimno
1 month ago
Reply to  Bo Hr

pogan ti je babo!

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago

Tekst New York Timesa je direktna poruka State Departmenta Draganu Čoviću, zbog koje se treba ozbiljno zamisliti kada su u pitanju naredni politički potezi, ne samo o Južnoj interkonekciji.

Zipa se Ч И Р И Л И Ч А Р У !!

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago

Treba dodati da uznemirenost medija pod kontrolom Dragana Čovića nije slučajna, te kako je sasvim jasno da tekst u New York Timesu ima veze s politikom Bijele kuće koju oslikava i Ambasada SAD-a u BiH, a koja je nekoliko puta oštro kritizirala poteze Dragana Čovića zbog pokušaja opstrukcije izgradnje plinovoda kojim bi voda na mlin išla ruskoj strani, a čije interese zagovara predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i odani Čovićev saveznik Milorad Dodik.

Hrvati goTovi sTe !!

30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
2 months ago

Dobri moj – kad Meho Spahić zatekbira iz Njujorka-grada 😎 😎 – to je ipak tekbir bez pokrića 🤣 – ni Erdoganovi kandilji neće do zore goriti ☝️☝️ !!!

Nejse. kad već netko spomenu kandilje ☝️, sjetih se ono jednom kad je moj jaran Meho vazdušnom puškom pogasio sve kandilje na džamiji 😡 – a ja mu učtivo velim: “Meho, ne budi šuupak ☝️ – ostavi im jedan kandilj ispravan ☝️ – da ljudi imaju svjetla kad budu mijenjali ove neispravne kandilje 😇😇😇 ! ”

Nejse, ako tad nisam zaradio crnookih džennetskih djevica ✌️ – nikad ih neću ni zaraditi ✌️ – ☝️ 🕋 !!!

30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
2 months ago

Das ist Kandilji ✌️ ! (nije Valter ! ☝️)

comment image

Anonymous
Anonymous
2 months ago

NLO

30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
2 months ago
Reply to  Anonymous

Iz Džamije zlo dolazi ☝️ 🕋 !!!

30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
2 months ago

Das ist Kandilji ✌️ ! (nije Valter ! ☝️)

comment image

Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
2 months ago

Polog 2., ako ustreba.

Anonimac
Anonimac
2 months ago

Prdi prdi

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago

TAJANSTVENA PONUDA VOŽDA IZ LAKTAŠA: 
Prije nego je otišao kod Lukašenka, Milorad Dodik uputio poruku Bakiru Izetbegoviću…

Prije nego je otišao u Bjelorusiju, Milorad Dodik je, koliko mi je poznato, uputio poruku Bakiru Izetbegoviću, izolovanom šefu SDA, za sastanak. Poruku je prenijela Željka Cvijanović, koja se tajno sastala sa Fadilom Novalićem.
Novalić je poruku, preciznije ponudu, prenio izetbegoviću, ali još uvijek nije dobio odgovor na nju, – tvrdi novinar Slobodan Vasković.
_______________
Što se tiče Dragana Čovića i njegovih ogavnih _ p s i n a, sve učestalijih u posljednje vrijeme, mogu jedino konstatovati da je potpuno izgubio samokontrolu; A to mu je bila najjača politička karakteristika. 
Zbogom, Čoviću, rekao bih da je sve izvjesnije; 
Kao i zbogom Dodiku, 
piše uvijek dobroOBAVJEŠTENI Vasković.

anonimno
anonimno
1 month ago

a tko ti je vaskovic? nepoznato

Anonymous
Anonymous
2 months ago

Eto, Ćirilo svako jutro kupuje te novine a na netu je redoviti čitatelj, ne bi li našao kakvu poruku.
J ee bb o ti Ćirilo famE li ju

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago
Reply to  Anonymous

Najvažnije je da sačuvaš uNutarnji mir.
Zato si stalno na bensedinima.

Anonymous
Anonymous
2 months ago

Bensedin? Jel ti to mlađi brat?

Stranput
Stranput
2 months ago

Sumnjam da ce tako biti Covic kao i uvjek puno prica i na kraju NISTA

30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
2 months ago
Reply to  Stranput

De nemoj ni Ti odmah gurat prst u oko 😡 👿 – može to i malo nježnije 😡 👿 😡 👿  !!!

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago
Reply to  Stranput

Pčela koja PUNO ZUJI, MALO MEDA DAJE !
Al hajd ti ovoj hrvatskoj MANJINI to dokaži !?
Lakše im fratar utjera meTar “saZad”,
nego cenTimetat u onaj koCkoglavi moZak !

Anonymous
Anonymous
2 months ago

Zato je tebi tvoj h.o dža utjero i sa prijeda i sazada pa si ispo tako bistar ,blago tebi ti i ne znaš da si glup ,teško tvojim ukućanima sa tobom.

MateMo
MateMo
2 months ago

SIKTER ta-li-bančiću

Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
2 months ago

Lijepo si opisao samoga sebe. Samo, ti nisi kockoglavi. Ti si šiljoglavi. U takvom obliku glave nema mjesta za mozak.

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović želi da projekat bude pod kontrolom kompanije “koju će voditi etnički Hrvati”, te da želi uspostaviti tu kompaniju u “BOSANSKOM GRADU MOSTARU”, etnički mješovitom gradu koji je “dugo bastion hrvatskog šovinizma”.
_________________________________
Historija se ne završava. Ona samo tokom vremena drijema, a zatim se ponavlja.

Anonymous
Anonymous
2 months ago

Mažu muslimanima oči nekakvim novinskim člancima i piskaralima koji ne zna gdje se nalazi MOSTAR ,a ti i ovi poput tebe primili se ko čir na g.u,zici ,nemoguće koliko ste glupi hahahahahahah
Šta dobiste od ovoga sto new york times napisa hahahahahahaha

Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
2 months ago

Plaćeni članak. Baš amera briga tko će tim njihovim plinom upravljati. Radi se o talu. Očigledno su se sarajlice nagu.zile malo više nego Čovke.

Anonymous
Anonymous
2 months ago

Oni su bolesno opsjednuti čovićem ,i ba.lije i amerikanci .
Hrvati iz BIH ,hoće sjedište plina u MOSTARU ,briga nas za čovića
Serete danonoćno protiv njega pa ako imate dokaze da je za ruse pokažite ih ,šta izigravate budale i lažno optužujete jer da imate dokaze davno bi ga se vi riješili ,zato ne serite .

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago

proRUSKI _ I G R AČ I , znaju to Ameri već odavno !
Čović na tribina uz Grabar-KitaRović i Putina

comment image

30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
30.000 ✌️ - ☝️ 🕋 !!!
2 months ago

Pa nismo mi muslimani pa da tekbiramo iz američkog šuupčeta 🙁 – bar toliko bi već trebao da znaš 🙁 …

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago

B a l i j a N d e r u, moram da ti poNovim :
Kad bogovi umru,
sve će biti jedna vjera – I s l a m s k a .
Bismillah – بسم الله الرحمن الرحي

MateMo
MateMo
2 months ago

SIKTER ta-li-bančiću

Nisam kriv
Nisam kriv
2 months ago

Pljuc

Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
2 months ago

Prije toga Polog 2., ako ustreba.

anonimno
anonimno
1 month ago

Jasta, jasta! Hocete islam samo da omastite brkove curicama od 7 godina, 9 godina itd.a i deckicima ste se sladili dok se to zlo nije prosirilo i na druge! A, sto je najgore roditelji prodaju djecu bludnicima i pedofilima

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago

comment image

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago

S l i k a _ govori više od HILJADUTISUĆA riječi !!
Sa oVim su naši PRIJATELJI AMERIKANCI već odavno upoznati !!

Anonymous
Anonymous
2 months ago

Vaši prijatelji?
Eeee pameti draga- nipošto nisi skupa😆

MateMo
MateMo
2 months ago

SIKTER ta-li-bančiću

Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
2 months ago

Vaši prijatelji?? E, čoro čoravi! Oni su prijatelji interesa, u slučaju BiH, geostrateških.

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago

eVo javljaju mi AgenTi iz Zagreba,
ČIRILIČAR OTIŠAO PO MIŠLJENJE: 
“Čović s Plenkovićem u Zagrebu razgovarao o izbornom zakonu”
______________________________
nema kod Amerikanaca TRTE_MRTE !
Oni odmah tegle i zavrću uši, 
pa budu kao kod maGarCa !!

Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
2 months ago

Misliš kao kod Bakira.

Nisam kriv
Nisam kriv
2 months ago

Tebe će tvoji prijatelji sa dronom srediti, kad vakat dođe !

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago

comment image

Anonymous
Anonymous
2 months ago

Jesi glup ,čuj slika govori i to slika sa svjetskog prvenstva u nogometu ,tada ni rat u ukrajini nije ni počeo
PA BUDALETINO ,trebaju ti neke jače slike poput alijinih slika sa mudžahedinima i njihovih postrojavanja pod zastavom ljiljana .

Anonymous
Anonymous
2 months ago

Slavni dani Sarajeva
comment image?w=584

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago
Reply to  Anonymous

Historija se ne završava. Ona samo tokom vremena drijema, a zatim se ponavlja

Bismillah  –  بسم الله الرحمن الرحي

Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
2 months ago

Stvarno si glup ko k….
Ne znam gdje si ovo našao, ali je glupo ko i ti. Povijest drijema!?? Povijest je prošlost koja raste svake prošle sekunde. I ništa se ne ponavlja, samo se slično događa.

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago

Historija se ne završava. Ona samo tokom vremena drijema, a zatim se ponavlja
___________________
U čemu je razlika izmedju besplatnog i džaba
Evo ovako, 
– Školovanje za tebe je bilo besplatno, 
ali džaba,
– Ništa ti u glavi nije ostalo.

anonimno
anonimno
1 month ago

divno si se opisao!

anonimno
anonimno
1 month ago

a kad se vec ponavlja, vraca kad ce tebe vratiti u materinu

anonimno
anonimno
1 month ago
Reply to  Anonymous

vidi hodje koljaca!

netko iz mase
netko iz mase
2 months ago

SIKTER ta-li-bančiću

Anonymous
Anonymous
2 months ago

Predivni prizori!
❤️

MateMo
MateMo
2 months ago

SIKTER ta-li-bančiću

anonimno
anonimno
1 month ago

Pametnjakovicu! Vec si senilan! Ovo je bilo za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji! Za vas je to pojam, nedostizno, sta se bunite i guzice bi Putinu dali da ste mogli doci do njega!

pak
pak
2 months ago

zanimljiv je ovaj dio “NYT navodi da, dok se SAD bore da obuzdaju krize na Bliskom istoku i u Ukrajini, također bore sa zastojem na Balkanu oko plinovoda u Bosni i Hercegovini…” ovo je priča za naivne što se vidjelo i na primjeru veta u UN-.. oni potiču krize i ratove u svijetu jer zarađuju na tome prodajom oružja…narod u BiH ima pravo birati koji ćer plin kupovati (većina će uzeti najjeftiniji) a ne da im se nameće da kupuju plin po nekoliko puta većoj cijeni

Anonymous
Anonymous
2 months ago
Reply to  pak

Hrvati šovinisti što žele sjedište plina u Mostaru a oni sa izraelom pobili pola palestine najviše žena i djece i oni su demokrati ,civilizovani neki fini ljudi sa predsjednikom koji je tako sposoban da ne zna ni kako se zove .
I takvi prozivaju nekoga .

Slava Teksasu!
Slava Teksasu!
2 months ago
Reply to  Anonymous

Čija politika se danas zasniva na tekbiranje i jenki š.u.p.k.a. ?
Odgovor je vaša!

Po čijoj dozvoli Izrael vrši genocid, pravi genocid, a ne đemosajt kao u Srebrenicu, na palestinskim narodom?
Odgovor je po dozvoli SAD.

Zaključak, pošto SAD podržava i vas i Izrael, logikom ste na istoj strani, znači vi ste dio aparata koji vrši genocid u Gazi.

Evo ja j.e.b.e.m. SAD i sve tekovine iste. Prokleti da su na vijeke. Tamo su jedini nevini oni beskućnici i niko više. Već danas puk’o im supervulkan u Jelostonu.

Nisam kriv
Nisam kriv
2 months ago
Reply to  Anonymous

Pljuc na Palestinu, pljuc na SreBREnicu, pljuc na tvoju terorističku religiju. .

anonimno
anonimno
1 month ago
Reply to  Anonymous

pak, pak, ne pak, opak ,papak

Slava Teksasu!
Slava Teksasu!
2 months ago
Reply to  pak

👏

Anonymous
Anonymous
2 months ago

NEW YORK TIMES O južnoj interkonekciji hahahahaha
KO O ČEMU ONO KU.RVA O POŠTENJU PA TAKO I NEW YORK TIMES.

Dragan Čović i Safet Oručević
Dragan Čović i Safet Oručević
2 months ago

Dobrovoljni davaoci tuđe krvi.

Anonymous
Anonymous
2 months ago

Ja sam čuo da Ameri žive u zemlji koja je nastala na dženo sajdu nad tzv Indijancima, i da su oni potomci geno ci da ša.

Josip Broz Tito🇭🇷
Josip Broz Tito🇭🇷
2 months ago

Yebla im al qaeda i ISIL m.a.t.e.r. Ta shupkovina misli nas praviti budalama. Članak im platio hamas i Bin Laden obožavatelj WTC ali interesantno koliko se daje pozornosti nekom novinarčiću koji je plaćen masno petrodolarima i naravno pričajte što hoćete naša zemlja naša pravila i na koncu da se zna ali qaeda ISIL tzv.harmija bejiha WTC 11 09 2001😄

Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
Sigismund Tomašević Kotromanić_Ishak-beg Kraljević
2 months ago

– Bensedin® 10mg tableta –
Lijek propisuje izabrani ljekar bez mišljenja lekara specijaliste određene grane medicine do tri mjeseca u toku 12 meseci, a nastavak terapije uz mišljenje llekara specijaliste određene grane medicine (psihijatra ili neuropsihijatra ili neurologa).

comment image

Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
Sve neki Anonymous, pa evo i ja!😀
2 months ago

Rekao bih da ne djeluje. Vidi se po tebi.

Mossad
Mossad
2 months ago

Ne postoji“bosanski”jezik i ne postoji nikakva “bosanska” kultura!
Hennry Kisinger

anonimno
anonimno
1 month ago

jadan sto ne pijes ovo? samo nosass uza se i blesass! pa kad si vec izvadio iz dzepa POPIJ!

Anonymous
Anonymous
2 months ago

Imperija Zla zakuhava li zakuhava.
Majstori su u taktici “zavadi pa vladaj” i ja im “čestitam’!

Anonymous
Anonymous
2 months ago
Reply to  Anonymous

Hrvati i srbi su ih već odavno pročitali samo glupi bošnjo ne vidi dalje od prsta šta imperija Zla zakuhava .
Na kraju balade biće kuknjave od bošnjaka ,nismo znali.

Anonymous
Anonymous
2 months ago
Reply to  Anonymous

Bošnji su “obećali” cijelu bej’ha. Zato ne izlaze iz jenkijevog šypka, a zarad toga bi prešli i u mormone kad bi im ovi to naredili.

Anonymous Narode Narode dugje put do Slobode!
Anonymous Narode Narode dugje put do Slobode!
2 months ago

Niti je muslimanski plin niti ide kroz muslimanska područija niti drže ventil, šta bi oni da Upravljaju Hrvatskim interesima, nalo sutra!

Šimun
Šimun
2 months ago

Dobro Američka sotona briše guzu sa Hrvatima. Hrvati su Američki tariguz. Dok još Hrvati imaju bar malo dostojanstva okreni će se Putinu.

Anonymous
Anonymous
2 months ago
Reply to  Šimun

Da imate imalo dostojanstva prvo bi v.p. odhebali kao nelegalnog i neligitimnog. Ali…

anonimno
anonimno
1 month ago
Reply to  Šimun

Ssssssimune! Lose se izrazavas!

Izmetbegović
Izmetbegović
2 months ago

Po. turi. ce, samo vi “pišite”, sve će biti kako mi kršćani želimo… Sve!

Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
98
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x