Published On: Sub, lip 29th, 2019

NEVAŽEĆE PUTNE ISPRAVE Udaju se, a na granicu dođu kao djevojke

U posljednje vrijeme određene osobe nisu mogle prijeći granicu jer su prezime promijenile u matičnim knjigama, ali ne i u putnim ispravama, doznaju “Nezavisne novine”.

Kako su pojasnili u Graničnoj policiji, uglavnom su u pitanju žene koje prilikom stupanja u brak promijene prezime i na put krenu s putnom ispravom u kojoj još stoji staro – djevojačko prezime.

“Osoba koje promijeni ime, ime ili prezime, dužna je promijeniti i putnu ispravu jer su njegovi novi generalijski podaci evidentirani u registru matičnih knjiga i bazama podataka Agencije za identifikacijske dokumente i razmjenu podataka i ne slažu se s podacima upisanim u putnu ispravu, te kao takva ta putna isprava nije validna za prelazak državne granice”, upozoravaju u Graničnoj policiji.

Po zakonu, osoba koje promijeni osobno ime ili samo ime ili samo prezime dužno je u roku od 15 dana od upisa promjene u matične knjige podnijeti zahtjev za zamjenu osobnih isprava.

“Ukoliko se tijekom izvođenja graničnih provjera utvrdi da je osoba promijenila generalijske podatke, a nije zamijenila dokumente, o tome obavještavamo nadležni organ za izdavanje putne isprave, koji provodi postupak eventualnog utvrđivanja prekršajne odgovornosti osobe zbog propuštenog roka za zamjenu putnih isprava”, ističu u Graničnoj policiji.

Kako je potvrđeno “Nezavisnim” u Graničnoj policiji, zbog neposjedovanja važeće putne isprave od početka ožujka do kraja svibnja odbijen je ulaz u BiH za 80 osoba.

“U ožujku je odbijen ulaz za devet osoba, u travnju za 45, a u svibnju ih u BiH zbog neposjedovanja važeće isprave nije moglo ući 26”, istaknuli su u ovoj agenciji.

U Graničnoj policiji BiH su napomenuli da je predviđeno da maloljetni nositelji putnih isprava, mlađi od 14 godina, mogu putovati u inozemstvo u pratnji jednog ili oba roditelja ili staratelja.

“Nositelj putne isprave državljanin BiH mlađi od 14 godina mora imati suglasnost oba roditelja ili staratelja ovjerenu kod nadležnog organa ako putuje u pratnji druge osobe”, naveli su u policiji.

Podsjetili su da građani BiH za ulazak u Srbiju i Crnu Goru ne moraju imati putovnicu, već u te zemlje mogu ući i s osobnim iskaznicama, te da po zakonu u tim državama mogu boraviti do 90 dana od dana ulaska.

Apelirali su na sve građane da prilikom polaska na put provjere validnost putnih isprava, kao i rok važenja istih, te da ne koriste putne isprave koje su nadležnom tijelu prethodno prijavljene kao izgubljene ili ukradene./HMS/

guest
14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments