Netanyahu: Izrael se zalaže za očuvanje statusa quo za kompleks Al-Akse

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je njegova vlada predana održavanju statusa quo u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jeruzalemu.

Izraelska policija jutros je izvršila napad i privela je najmanje 350 vjernika unutar kompleksa Al-Akse u jeku rastućih napetosti s Palestincima.

”Izrael je predan održavanju slobode vjeroispovijesti, slobodnog pristupa za sve vjere i statusa quo na Hramskom brdu i neće dopustiti nasilnim ekstremistima da to promijene” – priopćeno je iz Netanyahuova ureda, javlja Anadolija.

U izjavi se optužuju ”ekstremisti” da su odbili dopustiti vjernicima da uđu u kompleks, rekavši da je izraelska policija bila prisiljena djelovati kako bi uspostavila red.

Status quo dopušta muslimanima da vrše vjerske obrede u kompleksu Al-Akse, a sljedbenicima drugih religija da posjećuju kompleks.

Grupa Palestinaca zabarikadirala se unutar molitvene dvorane Al-Qibli u kompleksu džamije Al-Aksa nakon što su židovski doseljenici pozvali na napad na džamiju. Pokušali su spriječiti policiju da uđe.

Opkolivši molitvenu dvoranu Al-Qibli, izraelska policija popela se na krov džamije, razbila neke od prozora i isprva intervenirala zvučnim bombama protiv vjernika koji su se nalazili unutra.

Izrael je okupirao istočni Jeruzalem, gdje se nalazi Al-Aksa, tijekom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Aneksirala je cijeli grad 1980. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.