Published On: Pon, kol 9th, 2021

Nestašica meda u BiH: Skočila potražnja, ali i cijena

Na tržištu Bosne i Hercegovine vlada velika nestašica meda.

Na manifestaciji ”Dani meda” u Bijeljini pčelari su upozorili da je stanje u pčelarstvu alarmantno. Meda u košnicama je sve manje, a potražnja nikad veća. To je dovelo i do skoka cijena pa za kilogram meda sada treba izdvojiti i do 20 KM.

Česte padaline, a potom visoke temperature dovele su do toga da je količina izvrcanog meda u Bosni i Hercegovini, s nekadašnjih desetak do petnaest kilograma po košnici, sada spala na jedva pet kilograma.

Pčelar Miloš Lučić iz Šamca kaže da za pola stoljeća bavljenja pčelarstvom nije imao goru sezonu.

Sedamdeset osme sam vrcao između 70 i 80 kilograma po košnici i krenulo je sve na gore ovamo. Te godine sam četiri puta vrcao med, pa tri puta, dva, a prošle godine nijednom nisam vrcao, kazao je Lučić za BHRT.

Pored lošeg vremena, ogorčeni pčelari kažu da su za trenutnu situaciju u značajnoj mjeri krivi i ljudi.

Herbicidi i pesticidi, sami sebe trujemo. Susjede briga za moje pčele, šprica se voćnjak, mi to sve i sami sebe i voćem, smatra pčelar Lučić.

 

Uz to, haraju i razne bolesti.

Na moru, nešto dole u Dalmaciji pojavilo se, brodovima dovlačili nova društva pa se kroz to i bolest proširila, kao nozemoza i varola, varola je krenula iz Indije pa došla do nas, izjavio je za državnu televiziju pčelar Milorad Tešić.

I dok s jedne strane vlada nestašica, s druge strane vlada nikad veća potražnja za medom i proizvodima od meda, čemu je u velikoj mjeri doprinijela pandemija.

Sad najviše radi te pandemije i toga u proljeće se tražilo puno, prije su bile gripe i za imunitet, traže ljudi prave te neke, đumbire i to sve s medom, priča pčelar Ilija Lazić.

Na manifestaciji ”Dani meda” ,koju su organizirali semberski pčelari kako bi ukazali na značaj očuvanja pčela, ističu da je pčelarima neophodna podrška jer su pčele najvažnija bića na planetu.

Daleko veća podrška treba biti, od svih razvijanje svijesti o pčelarstvu i značaju pčelarstva i svemu tome. Mnogo štošta utječe na pčele i pčelarstvo, nije to lako kao što je nekad bilo raditi oko pčela, mora se dosta raditi i ulagati, rekao je predsjednik Udruge pčelara Semberije Milan Simeuneović.

International Earthwatch Institut proglasio je pčele 2019. godine najvažnijim stvorenjima na planetu Zemlji. Kako su rekli, 70 % svjetske poljoprivrede ovisi isključivo od pčela, jer oprašivanje omogućava biljkama da se razmnožavaju. Bez pčela fauna na planetu bi polako počela nestajati.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare