Nestao Aleksej Navaljni

Ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni udaljen je iz kažnjeničke kolonije u kojoj je zatvoren od sredine prošle godine i nije poznato gdje se trenutno nalazi, priopćili su danas njegovi suradnici.

Saradnici Navaljnog pripremali su se za njegov očekivani transfer u koloniju “posebnog režima”, najstrožiju kaznu u ruskom zatvorskom sustavu, nakon što je u kolovozu osuđen na dodatnih 19 godina zatvora uz 11 i pol godina koliko je već odslužio.

Glasnogovornica Navaljnog Kira Jarmiš priopćila je da je osoblje u ustanovi IK-6 u Melehovu, 235 kilometra istočno od Moskve, kazalo njegovom odvjetniku da oporbeni čelnik više nije među zatvorenicima.

– Odbijaju reći gdje su ga odveli – navela je ona na platformi društvenih mreža X.

Njegov nestanak dolazi na početku razdoblja kampanje za predsjedničke izbore na kojima je Vladimir Putin u petak potvrdio da će se kandidirati za još jedan šestogodišnji mandat.

Pomoćnik Navaljnog Leonid Volkov objavio je na X da je tajming bio “nula posto slučajnosti i 100 posto izravna ručna politička kontrola iz Kremlja”.

– Putinu nije tajna tko mu je glavni protivnik na ovim izborima i želi osigurati da se glas Navaljnog ne čuje – dodao je.

Iz Kremlja nije bilo komentara. Putin i njegov glasnogovornik nastoje nikada ne spominjati Navaljnog po imenu, u pokušaju da ga prikažu kao politički nebitnu ličnost. Tvrde da je tretiran kao i svaki drugi zatvorenik.

Proces premještanja zatvorenika željeznicom preko ogromne ruske teritorije može potrajati tjednima, pri čemu rođaci i obitelj ne mogu dobiti informacije o njihovom boravištu i stanju u kome se nalaze dok ne stignu na odredište.

Uprkos zatvaranju, Navaljni je često mogao preko svojih odvjetnika objavljivati žestoke napade na Kremlj putem društvenih mreža, opisujući svoje muke iza rešetaka i osuđujući Putina zbog rata u Ukrajini. Njegova izolacija produbila se, međutim, kada su tri njegova odvjetnika uhićena u listopadu pod sumnjom za “ekstremističke” aktivnosti.

Taj 47-godišnjak daleko je najpoznatija ličnost u ruskoj oporbi. Godinama je žigosao Putina i vladajuću elitu kao “bandu lopova i pljačkaša”, ismijavajući ih u ironičnim video snimcima koji su pregledani milijunima puta na YouTubeu.

Stekao je divljenje širom svijeta jer se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. godine iz Njemačke, gdje je bio podvrgnut liječenju zbog, kako su laboratorijski testovi zapadnih zemalja pokazali, pokušaja da ga se otruje nervnim agensom u Sibiru. On je odmah po dolasku uhićen.

Brojne su optužbe protiv njega – od prevare i nepoštovanja suda do niza “ekstremističkih” aktivnosti – odreda izmišljene kako bi se ušutkali njegovi napadi na Putina.

Ruske vlasti Navalnjog i njegove pristalice vide kao ekstremiste s vezama sa zapadnim obavještajnim agencijama koje namjeravaju destabilizirati Rusiju. Putin je upozorio Zapad da će se svatko miješanje unutar Rusije smatrati činom agresije prenosi Reuters./HMS/