Utorak, 25 lipnja, 2024

Nestalo 57 milijuna KM: Policija će provesti istragu protiv Platformaša

Must Read

Gdje je nestalo i zašto nije vraćeno 57 milijuna maraka koji su prema zakonu namijenjeni zaštiti i spašavanju ljudi od prirodnih i drugih nesreća, pitanja su na koja ni danas nema odgovora Vlade Federacije BiH čiji se mandat nakon izbornog debakla bliži kraju.

Sredstva nisu vraćena

Ova proračunska sredstva koja po zakonu trebaju biti raspoloživa i operativna u cilju pravodobnog poduzimanja aktivnosti na zaštiti i spašavanju od prirodnih i drugih nesreća, na prijedlog Ministarstva financija FBiH tijekom 2013. godine skinuta su s namjenskih transakcijskih računa pozajmicama u iznosu od 57,900.000 KM, najvjerojatnije za krpanje proračunskih rupa. Iako su ta sredstva, u skladu s odlukom Vlade FBiH, trebala biti vraćena na posebne namjenske transakcijske račune u okviru jedinstvenog računa riznice, njihovo korištenje nastavljeno je do 4.veljače 2014. godine. Odluku kojom se odobrava ponovno prijenos sredstava odnosno pozajmica u istom iznosu s posebnih namjenskih transakcijskih računa na transakcijski račun Ministarstva financija Vlada FBiH je donijela 5. veljače 2014. godine.

Istraga policije

U glavnoj knjizi riznice na dan 31. prosinca 2013. godine nisu iskazane obveze po osnovi pozajmice s posebnih namjenskih podračuna, a nije navedeno, adekvatno obrazloženo ni u zabilješkama uz financijska izvješća za 2013. godinu. “S obzirom na zakonski utvrđenu namjenu korištenja posebnih namjenskih sredstava, kao i na obvezu Ministarstva financija, navedena sredstva trebaju biti raspoloživa i operativna u cilju pravodobnog poduzimanja aktivnosti za utvrđene namjene. Zbog toga se ne može potvrditi da ovakav način omogućava namjensko korištenje posebnih namjenskih sredstava Ministarstva financija u skladu s uputstvom o otvaranju posebnih namjenskih transakcijskih računa, načinu planiranja, prikupljanja, evidentiranja i raspolaganja sredstvima s posebnih namjenskih transakcijskih računa otvorenih kao podračuna u okviru Jedinstvenog računa riznice” stoji u izvješću Ureda za reviziju. Oni napominju kako navedeno može imati utjecaja na učinkovito i pravodobno djelovanje u slučaju nepredviđenih elementarnih nepogoda, kao i realizaciju projekata i aktivnosti koje se financiraju iz namjenskih sredstava. Uprava policije Federacije BiH najavila je pokretanje istrage kako bi utvrdila je li bilo protuzakonitog trošenja sredstava namijenjenih zaštiti od poplava.

 

Večernji list

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Razveo se Mate Rimac

Mate Rimac i Katarina Lovrić razveli su se nakon tri godine braka, doznaje Index. Informaciju je za Index potvrdilo nekoliko...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -