Subota, 15 lipnja, 2024

Nestali prinčevi: Oteti iz aviona, ne zna se gdje su

Must Read

Brutalni režim zaljevske kraljevine na svoj način obračunava se sa disidentima i političkim protivnicima

Isplivali su novi detalji o otmicama trojice saudijskih prinčeva i izgleda da je riječ o sustavnom državnom programu saudijskih vlasti za otimanje i zatvaranje čak i potencijalnih disidenata.

Trojac, svi redom članovi saudijskog režima prije nego što su se uključili u mirne političke aktivnosti protiv vlasti u Rijadu, oteti su i prebačeni protiv njihove volje u Saudijsku Arabiju između rujna 2015. i veljače 2016. godine.

Njihova priča predmet je novog BBC-jevog dokumentarca koji će se ovog tjedna emitirati pod nazivom Oteti – Nestali prinčevi Saudijske Arabije, piše Guardian. Najslavnijeg, princa Sultana bin Turkija, oteli su Saudijci 1. veljače 2016. zajedno sa oko 20 članova njegove pratnje, a mnogu su bili iz zapadnih zemalja. U dokumentarcu, dvojica zapadnjaka iz prinčeve pratnje opisuju trenutak kada su shvatili da avion na kome su putovali nije sletio u Kairu kako je planirano, već je umjesto toga prebačena u Rijad. Zapadnjaci opisuju princa Sultana kako vrišti i bori se sa saudijskim posadom zrakoplova koji su imali skriveno oružje kako bi ga smirili, ali i kontrolirali druge putnike dok zrakoplov ne sleti. Isti sugovornici kažu da je zrakoplov odmah okružen desetcima automobila i vojnih vozila, a okružili su ih i naoružani saudijski vojnici i policija. Princa su odvukli u neobilježeni automobil, a on je vikao pratnji da su svi oteti i da moraju upozoriti veleposlanstva. Princ nije viđen u javnosti od tada.

Prvo su zaplijenjeni svi njihovi elektronički uređaji i putovnice. Tada su ih saudijski vojnici otpratili u hotel Rijad, među osiguranjem su bili i neki od policajaca iz zrakoplova koji su nosili saudijske vojne odore i bili su teško naoružani. Pod budnim okom naoružanih čuvara, bez putovnica i, u slučaju žena, bez odgovarajuće odjeće, nisu imali načina za bijeg. Njihovi telefoni i elektronički uređaji kasnije su vraćeni. ali sve slike i dokazi o njihovoj otmici su izbrisani – osim jedne slike koju je saudijska obavještajna služba propustila ili namjerno ostavila. Trećeg dana zapadnjaci su otjerani jedan po jedan u sobu gdje im se jedan saudijski vojni časnik ispričao zbog neugodnosti prije nego što ih tražio da potpišu dokumente na arapskom, koje oni nisu razumjeli. Njihovi otmičari zatim su ih pitali gdje žele putovati. Kasnije su ih prebacili, opet pojedinačno, u zračnu luku, proveli ih kroz sigurnosne kontrole i smjestili u zrakoplov, a zatim su ih napustili. Dokumentarac također donosi nove dokaze o prethodnoj otmici princa Sultana 2003. godine, uključujući medicinske bilješke iz bolnice Kralj Faisal u Rijadu. Medicinski izvještaj ukazuje na to da je princ bio u bolnici u Ženevi prije nego što je bio stavljen na medicinski let za Saudijsku Arabiju, što je u skladu s prinčevim tvrdnjama da je mu je netko nešto zabio u vrat tijekom pokušaja otmice.  Nije bilo pokušaja ni švicarske vlade ni drugih zapadnih vlasti da vide što se dogodilo princu Sultanu ili bilo kojem od drugih otetih prinčeva u Saudijskoj Arabiji.

Dokumentarac također otkriva nove detalje o otmici još jednog disidenta, princa Turkija bin Bandara. Princ Turki je bivši istražitelj čija je odgovornost nekada uključivala kontrolu čitave kraljevske obitelji. U dokumentarcu, prijatelj princa Turkija pokazuje bilješku koju je princ pisao prije no što je nestao u 2015. godini, rekavši kako se bojao da će ga saudijska vlada oteti ili ubiti. Marokanski dnevnik As Sabah izvijestio je da je u studenom 2015. godine princ Turki uhićen dok je pokušao otići u Francusku i smješten je u zatvoru Sala u Maroku. Nekoliko dana kasnije princ Turki deportiran je u Saudijsku Arabiju na zahtjev vlasti kraljevine. U dokumentarcu, prijatelj trećeg nestalog princa, Sauda bin Saifa al-Nasra, govori kako je i on prije nego što je nestao, rekao da misli da su ga Saudijci htjeli oteti ili ubiti zbog njegovih opozicijskih aktivnosti. 2015. godine je princu Saudu pristupio rusko-talijanski poslovni konzorcij koji ga je zamolio da bude njihove poslovni partner, a oni će mu za usluge platiti određenu naknadu. Uvjerili su ga da se ubaci na privatni zrakoplov za Italiju gdje je trebao održati poslovni sastanak i potpisati ugovor o suradnji. Od tada za njega nitko nije ništa čuo, a nije ga nitko ni vidio.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -