Published On: Sri, srp 27th, 2022

NESTAJU STARI OBIČAJI: Novi Zeland predstavio zakon koji bi mogao zabraniti pušenje budućim generacijama

Novozelandska vlada predstavila je novi zakon kojim pokušava potpuno zabraniti pušenje nadolazećim generacijama, piše Guardian. Planiraju to učiniti tako da se iz godine u godinu postavlja nova granica za kupnju cigareta. Nove mjere, o kojima se raspravljalo u parlamentu, smatraju se kao prve mjere tog tipa u svijetu. 

Novozelandski zakonodavci obećali su prekinuti, kako kažu, odvratnu i bizarnu vlast duhanskih kompanija, uvodeći prvi u svijetu zakon koji će spriječiti sljedeću generaciju da ikada bude u mogućnosti legalno kupovati cigarete.

Većina stranaka podržala zakon

“Desetljećima smo dopuštali duhanskim kompanijama da zadrže svoj tržišni udio stvarajući njihov smrtonosni proizvod sve većom ovisnošću. Odvratno je i bizarno. U ovoj zemlji imamo više propisa o sigurnosti prodaje sendviča nego cigareta”, rekla je pomoćnica ministrice zdravstva Ayesha Verrall.

Nacrt zakona je na prvom čitanju i imao je gotovo opću podršku. Očekuje se da će zakon stupiti na snagu 2023. godine. Pravila se odnose samo na duhanske proizvode. Oporbeni nacionalni zastupnik Matt Doocey rekao je da, iako će stranka podržati zakon u ovoj fazi, zabrinuti su zbog njegove eksperimentalne prirode. Libertarijanci su se jedini protivili prijedlogu zakona.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare